2021. május 15., szombat
NBA

Jazz–Pelicans a nyitányon

Ha minden jól megy, nyugati összecsapással indul újra az NBA
Ha minden jól megy, nyugati összecsapással indul újra az NBA

Az NBA kihirdette az újrakezdés programját, amely szerint július 30-án a Utah Jazz–New Orleans Pelicans találkozóval indul újra a liga. A nyitónapon még egy találkozót rendeznek, azon a két Los Angeles-i csapat, a Lakers és a Clippers csapnak össze egymással.
Az NBA idénye március 11-én szakadt félbe, július 30-ától 22 csapattal folytatódik Orlandóban, a Disney Worldben. Az egyéni edzések jövő szerdán, míg a csapattréningek július 7-én kezdődnek Floridában. A módosított alapszakasz augusztus 14-éig tart: minden együttesre nyolc találkozó vár úgy, hogy az eredeti forgatókönyv szerinti csapatokkal játszanak, természetesen kihagyva azokat, akik nem kaptak meghívót a szezonzárásra. A szerb érdekeltségű csapatoknak eltérően jött ki a lépés. A
Nikola Jokić vezette Denverre szinte kivétel nélkül kőkemény ellenfelek várnak (Miami, Oklahoma, San Antonio, Portland, Utah, Lakers, Clippers, Toronto), igaz, a Nuggets már biztos playoffszereplőnek mondhatja magát. A valószínűleg szintén rájátszásrésztvevő, jelenleg nyugati hetedik, Boban Marjanovićtyal felálló Dallasra a Houston, kétszer a Phoenix, a Sacramento, a Clippers, a Milwaukee, a Utah és a Portland vár. Bogdan Bogdanović és Nemanja Bjelica csapata, a Sacramento viszonylag jól járt a rá váró nyolc meccsel, hiszen a San Antonio, az Orlando, a Dallas, kétszer a New Orleans, a Brooklyn, a Houston és a Lakers lesz az ellenfél. A Kingsnek lényegesen javítania kell mostani, nyugati 11. helyezésén, ha playoffba akar jutni.

A rájátszás augusztus 17-én, a nagydöntő pedig szeptember 30-án kezdődik.

Tizenhat pozitív teszt

A ligában lebonyolított rendszerszintű ellenőrzés után 16 játékosnak lett pozitív a koronavírustesztje. Az NBA és a játékosok érdekvédelmi szervezete pénteken közös közleményben tudatta, hogy a kedden elvégzett 302 tesztből 16 hozott pozitív eredményt, és valamennyien önkéntes karanténba vonultak, amíg nem gyógyulnak meg. A szerdán kiszivárgott részadatok még csak hét megbetegedésről számoltak be, s bár neveket nem közöltek, az kiderült, hogy Jokić az egyik megfertőződött játékos.

Silver: Újra megállunk, ha kell

Elképzelhetőnek tartja Adam Silver ligavezér, hogy ha a járvány terjedni kezd az NBA-buborékon belül, újfent megállítják a szezont. Az első számú döntéshozó a játékosok szakszervezetének (NBPA) képviselőivel tárgyalva arról biztosította az érintetteket, hogy ha a kosarasok Disney Worldben növekvő egészségügyi veszélynek lesznek kitéve, nem vállalnak szükségtelen kockázatokat, és lefújják a folytatást.

EURÓPA

Hanga a spanyol bajnokság legjobbjai között

Bekerült a spanyol bajnokság második számú álomcsapatába Hanga Ádám. Az edzők és újságírók idén is összeállították az ACB-liga legjobbjainak a névsorát, és a 31 éves magyar légiós a második ötösben kapott helyet. A Barcelona eddigi 25 mérkőzésen átlagosan 7,4 pontot, 3,7 lepattanót és 4,2 gólpasszt gyűjtött. A liga honlapja szerint a pontvadászat legjobbja Hanga klubtársa, a montenegrói származású, de spanyol válogatott Nikola Mirotić lett, aki korábban hat szezont töltött az NBA-ben. A katalánok négy győzelemmel és egy vereséggel bejutottak a bajnokság 12 csapatos, zárt kapus valenciai végjátékának tegnap esti elődöntőjébe, a döntőt kedden rendezik. A zárótorna meglepetése, hogy a címvédő Real Madrid nem jutott be a legjobb négy közé.

A járványszünet után elsőként újrainduló német Bundesliga már elérkezett a fináléig, a müncheni zárótornán meglepetésre a címvédő Bayern csak a negyeddöntőig jutott el, ahol a Ludwigsburg ejtette ki. A döntő első meccsén az Alba Berlin fölényesen nyert (88:65) a bajnokverő ellen, ami után a tegnap esti második mérkőzés valószínűleg csak formalitás volt.