2024. április 26., péntek
IN MEMORIAM

Képen innen és túl: Lazukić Anna

(1937–2020)

„Ahány fénykép, annyi történet, ahány szempár, annyi élet. Képen innen és túl.”

Kit is illetne ez a méltatás, ha nem egy fotóst, aki gyakran az őt körülvevő világgal dacolva nap mint nap az objektívje mögül kémleli a világot? Az idézet egy egész életművet bemutató, reprezentatív kötetből származik, melynek címe Fotó: Lazukić Anna. A minden tekintetben csodálatos kötet egy egész emberöltőt takar, egy életpályát, egy embert, akit ismertünk és szerettünk. Anna halálhírére kaptam fel újra a vaskos kötetet, hiszen gyakran belelapozok. Akkor is ezt tettem, amikor megbetegedtem, és akkor is, amikor ő megbetegedett.

A Magyar Szó olyan szerencsés helyzetben volt az elmúlt évtizedekben, hogy olyan fotóriporterei voltak, akik mind a munkában, mind emberként kiválónak számítottak. Egyikük volt mindenképp Lazukić Anna, akinek a halálhíre június 29-én délután jutott el hozzánk. A koronavírussal sajnos nem tudott megküzdeni.

Ő mindig objektív volt, akkor is, ha nem állt fényképezőgépének objektíve mögött. Most a halálhírét is illene hozzá méltón közölni, de objektíven írni egy halálhírről nem igazán lehet.

Hemm Annaként látta meg a napvilágot Újvidéken 1937. december 6-án. Férje, Lazukić Stevan ugyancsak fotóriporter volt, mint ahogyan gyermekük, Katica is a fényképek világában találta meg hivatását. A Magyar Szó újságírója, korrektora, fotóriportere volt, 1970 és 1973 között a Képes Ifjúságnál dolgozott. Bevallása szerint a művészi fotózás volt az igazán nagy kihívás számára, de tehetsége rendkívül szélesívű volt. Mindenben alapos volt, elmélyedt, a tökélyre törekedett. Véleményt formált, és azt nem rejtette véka alá. Sohasem a könnyebb utat választotta, hanem tudása, képessége maximumát adta. Úgy mint hivatásos fotós, mint újságíró, vagy kolléga, de úgy is mint nő, és mint édesanya...

Több mint tíz önálló kiállítása volt, legalább 134 csoportos kiállításon vett részt, ebből 13 külföldön volt. 1959-től számos írása, riportja jelent meg a Magyar Szóban, Képes Ifjúságban, Családi Körben. Sokéves fotóriporteri és újságírói munkájáért több elismerésben részesült: Képes Ifjúság (1985), Forum-díj (1989), Magyar Szó, Életmű Díj (1994), ezenkívül számos dicsérő oklevelet és plakettet kapott. Munkásságának mintegy lenyomatát egy gyönyörű kötetben adhatta közre 2014-ben a Forum Könyvkiadó Intézet és a Vajdasági Fotó-, Film- és Videoszövetség közreműködésében, a már emlegetett Fotó: Lazukić Anna című kötetben.