2024. április 27., szombat

Kézművesség fiataloknak és felnőtteknek

Bajsán a hétvégén zárul a hagyományos kézműves tábor

A bajsai Etno Kézműves Hagyományápoló Kör az idén XVII. alkalommal szervezte meg nyári népművészeti táborát. A táborban az idén is fogadták a gyerekeket és a felnőtteket is – számolt be lapunknak Szuhankó Ruzsena, a Kör elnöke.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

– A felnőtteknek szánt rész csütörtökön kezdődött, és szombaton ér véget. Az idén Budapestről, a Hagyományok Házából érkezett két előadónk, Dóra Fruzsina és Legeza Márta. Márta kosárfonást tanít, Fruzsina pedig a gyerekeknek oktat népi játékokat és táncokat. Ez utóbbinak ismétlés jellege is van, mert a koronavírus miatt a gyerekek nem gyakoroltak, és most egy kicsit felélesztjük a tudásukat. A felnőttek számára Szuhankó Sándor mutatja meg a szakajtó készítését gyékényből és csuhéból. Emellett a tábor résztvevői gyékényszövést is tanulhatnak. Az idén 16-17 felnőtt résztvevőnk van, délutánonként pedig 19-20 gyermek vesz részt a foglalkozásokon – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a tábor szervezése során több nehézséggel is szembe kellett nézniük.

– Nem nagyon lehet alapanyagot beszerezni sem vesszőből, sem gyékényből. A gyékény előkészítése elég hosszadalmas is, mivel csak ősszel lehet begyűjteni, és emiatt a tagjaink nem tudnak hozzájutni, és nem tudnak gyakorolni. Ez azt jelenti, hogy az oktatást minden alkalommal szinte az alapoktól kell kezdeni – mondta el Szuhankó, majd arról is szólt, hogy a tábor megszervezése számos költséggel jár. Sok alapanyagot használnak fel az alkotás során, emellett biztosítani kell az oktatók utazásának és ellátásának a költségeit is. Épp ezért több forrásból finanszírozzák a tábort, kapnak eszközöket a bajsai helyi közösségtől, a topolyai község önkormányzatától, valamint a Csoóri-programon keresztül is hozzájutnak bizonyos forrásokhoz. Az elnök fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a tábor helyi résztvevői közül is néhányan támogatják az eseményt oly módon, hogy édességet vagy más finomságokat visznek a résztvevőknek.