2024. április 27., szombat

Minden, mi szem-szájnak ingere

Immár 12. alkalommal szervezték meg a Meet & Eat gasztrofesztivált Szabadka központjában. A hagyományossá vált többnapos rendezvényt évente kétszer rendezik meg a Szentháromság-szobor előtti téren azzal a céllal, hogy élménygazdag programokat kínáljanak a szabadkai lakosok, a turisták és az ide látogató környékbeliek számára. Emellett céljuk, hogy a fiatalok megismerjék a népi hagyományokat, a térség gasztronómiáját, és kedvet kapjanak ezek ápolásához, átörökítéséhez.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Az érdeklődők a helyi, válogatott alapanyagokból készült ételkülönlegességek, kézműves édességek, italok között válogathatnak, a kiállított asztaloknál pedig a hagyományos vásári konyhán készült ételeket ízlelhetik meg. A szervezők mindemellett kirakodóvásárral is bővítették a kínálatot, ahol hagyományos és újragondolt ipar- és népművészeti tárgyakat vásárolhatnak a látogatók. Mint minden évben, így idén is piaci hangulata van ennek a fesztiválnak, hisz a helyszínen friss zöldséget és gyümölcsöt is vehetnek a helyi termelőktől az érdeklődők.

Ha olvasónk éppen arra jár, és elcsábul a roston sült húsok, köretek illatától, akkor itt egy porció sült kolbászt 250 dinárért fogyaszthat el, a mućkalica porciója 300 dinár, a pljeszkavica 250 grammos adagja 250 dinár, míg a pacal adagonként 350 dinárba kerül. A konyhán sült halat is kínálnak, a sült ponty kilónkénti ára 1000 dinár, a kárászé 700 dinár, a sült süllő kilója 1500 dinárba kerül, a halászlé adagonkénti ára pedig 300 dinár. Szomjunkat üdítővel, sörrel, borral olthatjuk, amiért 100 dinárt kérnek a fesztiválon. A pálinka is ugyanennyibe kerül ugyanitt. Kézműves csapolt sört is vásárolhatunk a vásáron, ára fajtájától és mennyiségétől függően 150 és 200 dinár között mozog. Az édesszájúak is megtalálhatják a maguk csemegéjét, ugyanis a méz- és a cukorkaárusok gazdag portékájukat kínálják a kis téren, a kürtőskalács pedig forró parázson készül, és számos ízben árulják.

A szombat este véget érő rendezvény szervezője ezúttal is az Alföld – Mangalicatenyésztők Vajdasági Egyesülete és a Nojcsek Hagyományőrző és Művészeti Egyesület.