2024. április 25., csütörtök

A Tisza-parti strand várja a fürdőzőket

Ada község önkormányzata és a két helyi közösség rendbe tették a fürdőidényre

Kezdődhet a fürdőidény Adán, a Tisza-parti strandon, ha az időjárás is kedvez, mert Ada község önkormányzata az I. és II. helyi közösséggel közösen előkészítették a folyópartot a strandoláshoz.

Önkéntes munkaakció volt az adai strandon (Csincsik Zsolt felvétele)

Önkéntes munkaakció volt az adai strandon (Csincsik Zsolt felvétele)

A strand rendezését önkéntes munkaakcióval segítették az adai és a moholi nyugdíjas-egyesület tagjai, valamint a Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet aktivistái. A fürdőhely rendezését Búcsú Attila, az adai képviselő-testület elnöke irányította és koordinálta, aki elmondta, hogy a két adai helyi közösség összesen 250 000 dinárt, Ada község önkormányzata pedig a teljes idény során 500 000 dinárt fordít a Tisza-parti strand előkészítésére és karbantartására, hogy színvonalas fürdőzési és szórakozási lehetőséget biztosítson a helyi és vidéki látogatóknak.

– Az előző jó néhány évhez hasonlóan az önkormányzat és az adai helyi közösségek összefogva készítették elő a fürdőidényre Adán a tiszai strandot. A fő munkálatokat a takarítás, a tereprendezés, illetve a padok és napernyők kihelyezése jelentette. Az idén új betonakadályokat helyeztünk ki, hogy távol tartsuk a járműveket a fürdőzők számára kijelölt övezettől. A betongolyók elhelyezésével megpróbáljuk a járműveket kívül tartani ezen a zónán. A kávézó melletti mélyedést buldózer segítségével kitakarítottuk, hogy friss homokkal töltsük fel, és strandfocipályát alakítsunk ki benne. Ez régebben működött, ám idővel benőtte a növényzet, most azonban visszaállítottuk a korábbi állapotába – magyarázta Búcsú Attila.

– Megjavítottuk az előző évben kihelyezett padokat, hiszen elég sok kárt szenvedtek el. A fapadokat eltörték, a betonlábakat kitörték az emberek szándékosan, de valószínű, hogy az idő is rásegített. A hiányzó hintákat pótoltuk, illetve megjavítottuk. Újdonság, hogy a tusolók alá fapadlózatot helyeztünk el, hogy ezzel is kényelmesebbé és kellemesebbé tegyük a zuhanyzást. Továbbá felújítottuk a téglatoalettet, amelyen tavaly megjavítottuk a tetőt, az idén új ajtókat, illetve vécétartályokat, lefolyókat, mosdót és csapot szereltünk fel. A helyi közösségek az előző évekhez hasonlóan vállalták, hogy a fürdőidény végén elszállítják a mobil mólót és az öltözőt, amelyet most visszahelyeztek. Jó a kapcsolatunk a kávézó működtetőjével, aki elvállalt kisebb-nagyobb munkálatokat, és rendben tartja az épület környékét. Az elmúlt évben tíz nádtetős napernyőt állítottunk fel a fürdőzők számára. Az előző években tíz új kerti asztalt helyeztünk ki paddal együtt. Ezt télire elvittük megőrzésre, most újra kihelyezzük őket, akárcsak azt az öt komplett asztalt padokkal és napernyőkkel, amit szintén elszállítottunk. A betonpadok a régiek, ezek sajnos tönkremennek, az idő tönkreteszi őket. Meglátjuk, ha jövőre lesz pénz, akkor ebből is vásárolunk néhányat. Ezek kicsit drágábbak, de időt állóbbak. Az elmúlt őszön faültetési akciót is tartottunk. Ez látszik is, mivel szinte az összes facsemete megfogta. A strandon körülbelül nyolcvan új facsemetét telepítettünk. Az idén is legyalultuk buldózerrel a strandot, próbáljuk kiegyenesíteni a homokos fövenyt, valamint befojtani a nádat. Az idén már kétszer-háromszor traktorral kapcsolható vetés-előkészítővel elegyengettük a fövenyt, és próbáljuk visszaszorítani a paréjt. A fövenyt a nyár folyamán muszáj lesz rendszeresen vetés-előkészítővel átdolgozni, hogy megfelelő legyen a fürdőzők számára – nyilatkozta az önkormányzat tisztségviselője.

A Tisza-parti strand gyönyörű természeti környezetben van, a legtöbb adai lakos kedveli, és szívesen látogatja. Búcsú Attila megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány és a rendkívüli állapot miatt valószínűleg sokkal többen itthon maradnak, és jóval több gyermek és felnőtt látogatja majd a folyóparti strandot is.

– Fontos számunkra, hogy kellemes kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget biztosítsunk a fürdőzőknek, hiszen a strand szomszédságában található a karbantartott és szépen működtetett csónakkikötő és sátortábor, valamint épül a víkendövezet is. Így egy nagyon szép partszakasz alakult ki a Tisza mellett, a kompjárástól a hídig. Ennek szerves része a strand, ahova nem kell betagosodni vagy építkezni, hanem bárki meglátogathatja, és élvezheti a fürdőzést. A vendéglőben kapható étel és ital, és főleg esténként nyújt kellemes szórakozási lehetőséget zene mellett. Mindenkit szeretettel várunk a strandra! Kérjük, hogy vigyázzák meg, és ne tegyék tönkre, ne szemeteljenek, mert mindannyiunkért van – fogalmazott a községi képviselő-testület elnöke.