2024. április 26., péntek
SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ

Díjazták az odaadó színházi munkát

A Jovan Đorđević-aranyérem Miodrag Petrović színművészé

A székvárosi Szerb Nemzeti Színházban a tegnapi ünnepségen a kultúrában és a kultúráért fáradozó dolgozók, intézmények részesültek jutalomban. Dr. Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója Dragana Milošević tartományi művelődési titkár asszony és a színház munkatársai jelenlétében megköszönte mindenkinek a 2019. évben kiválóan végzett munkát, ezt követően 6 művésznek érmet, 21 dolgozónak évi díjat és 15 személynek, társulatnak évi köszönő oklevelet nyújtott át. Ezeket az elismeréseket minden évben hagyományosan március 28-án, a Szerb Nemzeti Színház napján adják át. Az országban előállt rendkívüli egészségügyi helyzet miatt azonban arra kényszerültek a színház dolgozói, hogy ideiglenesen szüneteltessék a munkát és elnapolják a díjátadó ünnepséget.

Dr. Zoran Đerić igazgató átnyújtotta a Jovan Đorđević-aranyérmet Miodrag Petrović színművésznek (Fotó: Bozsoki Valéria)

Dr. Zoran Đerić igazgató átnyújtotta a Jovan Đorđević-aranyérmet Miodrag Petrović színművésznek (Fotó: Bozsoki Valéria)

A Jovan Đorđević-aranyérmet Aleksandra Ilić Pleskonjić színművésznő, Miodrag Petrović színművész és az Újvidéki Balettiskola érdemelte ki, az ezüstöt pedig Gordana Simić táncosnő. A bronzérmet Đura Macanović, a kárpitosműhely főmestere és vezetője, továbbá Zagorac Horvát Erzsébet kórustag vitte haza.

Éves díjban részesült Ana Đorđević rendező, Milan Kovačević színművész, Nataša Barbir ügyelő, a Tartuffe előadás alkotógárdája (az elismerést Saša Torlaković színművész vette át), Ana Đurić táncosnő, Samuel Bishop táncos, Milan Ivan táncos, Saša Senković színpadtervező, Nebojša Babić operaszólista (távollétében Aleksandar Stankov vette át), Senka Ranosavljević jelmeztervező, Vesna Kesić Krsmanović, az operatársulat vezetője, Željko Piškorić színpadtervező, Marina Sremac jelmeztervező, a színház férfiszabója, Dušan Jovanović hangmester, Rade Raca biztonsági munkás, Brigita Jovanović biztonsági és egészségügyi dolgozó, Magyar József raktáros, Bojan Kvrgić, az informatikai rendszer adminisztrátora, Minea Milka Sremac és Zoricac Tomić jogi munkatársak.

Az évi díjas Ana Đurić, a színház Balett-társulatának vezető táncosnője (Fotó: Bozsóki Valéria)

Az évi díjas Ana Đurić, a színház Balett-társulatának vezető táncosnője (Fotó: Bozsóki Valéria)

Évi köszönőlevélben részesült a Travniki krónika előadás, amelyet Ivo Andrić regénye alapján állított színpadra Nikita Milivojević, továbbá Vukašin Ranđelović színművész, Tijana Marković színművésznő, a Szerb Nemzeti Színház Balett-társulata A rosszul őrzött leány c. balettelőadásért, Igor Tauber táncos, a színház Operatársulata Verdi Rigoletto operájának bemutatásáért, a színház Operakórusa a Faust színpadi zenés darab színvonalas előadásáért, továbbá az Opera Zenekara, Aleksandar Nikolić rendező, valamint az Operatársulat a belföldön és külföldön opraelőadást népszerűsítő munkájáért, Marko Radanović fénytervező, Branislav Rapić fődekoratőr. Nenad Radulović színpadtervező-asszisztens és Tijana Valenćik, a nézőtér és a színpad biztonságáért felelő hivatalnokot is évi köszönőlevéllel jutalmazták.