2024. április 26., péntek

Az átlagbér és a reális kereset között 11 ezer dinár a különbség

Az újvidékiek ismét taroltak, messze a legnagyobb keresetet valósították meg Vajdaságban. A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint az áprilisi nettó átlagbér Vajdaságban 55.918 dinár, Újvidéken viszont 65.886 dinár adók és járulékok nélkül. A tartomány területén Bács községben kerestek legkevesebbet, átlagosan 44.555 dinárt dolgozónként.

A közvállalatokban továbbra is nagyok és stabilak a bérek a magánszektorhoz viszonyítva. A közszférában az átlagfizetés 100.000 dinár körül mozog, szintúgy az állami adminisztrációban. Az egészségügyi dolgozók a pandémiának köszönhetően nagyobb béreknek örülhetnek, a béremelésnek köszönhetően az átlagbér elérte a nettó 93.500 dinárt. Ezzel túlszárnyalták az oktatásügyben és kultúrában jegyzett 86.354 dináros átlagot.

Ezek a szerbiai átlagbérek, melyek különböznek a mediális keresettől, melyet ugyanez az intézet szintén kimutat, és azt mutatja meg, hogy mennyit keres a szerbiai foglalkoztatottak fele. Eszerint az áprilisi mediális bér nettó 44.129 dinár volt, ami reálisabbnak tűnik, és közelít az átlagos szerbiai havi keresetek szintjéhez. Ezenkívül tudni kell, hogy az intézet az elszámolt, és nem a kifizetett béreket veszi számításai alapjául, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a kimutatások szerint mindenki kézhez is kapta a fizetését.