2024. április 27., szombat

Mérsékelt vízfogyasztásra kérik a Városi Vízművekből a polgárokat

Nyáron kétszer annyi meghibásodás történik a városi vízhálózaton, mint máskor, ugyanis ilyenkor jelentősen megnő a vízfogyasztás.

Nyáron gyakran történnek meghibásodások a városi vízhálózaton, a Városi Vízművek dolgozói pár órán belül a helyszínre érkeznek (Ótos András illusztrációja)

Nyáron gyakran történnek meghibásodások a városi vízhálózaton, a Városi Vízművek dolgozói pár órán belül a helyszínre érkeznek (Ótos András illusztrációja)

A Városi Vízművek Közvállalatban elmondták, hogy naponta változnak a meghibásodásokra vonatkozó városi és a peremvárosi kerületek mutatói. Néha csak pár üzemzavar történik, de előfordul olyan is, hogy harminc esetben kell terepre vonulniuk a karbantartó munkásoknak. A közvállalatban kifejtették, hogy az üzemhiba bejelentését követően leggyakrabban 1-2 órán belül a terepre érkeznek a dolgozóik, de abban az esetben, ha sok meghibásodás történik legfeljebb 12-15 óra alatt elkezdik a javítási munkálatokat. A nagymértékű vízfogyasztás mellett azonban más okokból kifolyólag is történnek meghibásodások.

A gyakori üzemzavart okozhatja például az, hogy hirtelen megnő, illetve csökken a vízvezeték-hálózatban a nyomás, ilyenkor csőtörés keletkezhet, főként azokon a helyeken, ahol korhadtak a csövek. A meghibásodások több mint 40 százaléka az illegális vízvezetékeken történik, mert a csövek minőségtelenek, nincsenek megfelelően elhelyezve stb. Természetesen, történnek csőtörések a legális vízhálózaton is, hiszen sok helyen korhadt a hálózat – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot idején jelentősen nőtt a városi vízhálózat megterhelése, mivel sokan a víkendházaikba menekültek, és itt több vizet fogyasztottak. Ebben az időszakban teljes kapacitással működött a városi vízhálózat, és elérte teljesítménye maximumát, ami 1300 liter víz másodpercenként. Ekkor annyi vizet használtak a polgárok, mint a nyári időszakban, amikor sokan felelőtlenül és indokolatlanul sok vizet fogyasztanak. A nyári időszakban a városban és a peremvárosi településeken naponta 100-105 millió liter vízre van szükség.

A Városi Vízművekből arra kérik a polgárokat, hogy próbáljanak kevesebb vizet fogyasztani, erre pár jó ötlettel rukkoltak elő: ha fogat mosunk vagy borotválkozunk, zárjuk el a csapot, a mosogatógépet, mosógépet csak akkor használjuk, ha teljesen megtelt stb.

A Városi Vízművek hívóközpontjának ingyenesen tárcsázható száma: 0800/333-021.