2024. április 27., szombat

A Novi Pazar-i diákok ismét vizsgáznak

A kombinált tesztet 127 tanuló írja újra

A múlt heti záróvizsgán, a kombinált teszt írása közben néhány Novi Pazar-i nyolcadikos számára elérhetővé váltak a feladatok megoldásai. Erre úgy sikerült fényt deríteni, hogy mindannyian egy feladat kivételével hibátlanul oldották meg a tesztet. Emiatt ma összesen 127 tanuló fogja ismét kitölteni a kombinált tesztet. A diákok a városban található 15 általános iskola közül ötben fogják írni a záróvizsgát – áll az oktatásügyi minisztérium közleményében.

Kiderült, hogy a megoldásokat mobiltelefonról kapták meg. Ezzel törvényt sértettek, hiszen a tantermekben nem lehetett náluk a készülék a záróvizsga írásának idején. Valószínűleg mindezt nem tudták volna véghezvinni felnőtt segítsége nélkül. A teszt írása közben két felügyelőtanár tartózkodott a teremben, akik szintén felelősségre vonhatóak.

A Novi Pazar-i nyolcadikosok szüleivel Dušan Kićović oktatási államtitkár és Milan Pašić, az iskoláskor előtti oktatásért és általános oktatásért felelős segédminiszter beszélgetett.

A helyi nyolcadikosok ma 9 és 11 óra között írják újra a kombinált tesztet ugyanolyan biztonsági előírások közepette, mint a záróvizsgán.