2024. április 26., péntek

Egyenlő eséllyel

A tartományi kormány támogatja a menekültstátusban lévő nők gazdasági felzárkóztatását

A szociálisan veszélyeztetett csoportok és azok keretében a nők foglalkoztatását segítő programokat 2018-ban indította el a Vajdaságban letelepedett menekülteket, száműzötteket és kitelepítetteket segítő alapítvány. Az utóbbi három évben 78 nő kapott támogatást azért, hogy fejlessze a vállalkozását – mondta Duško Ćutilo, az alapítvány igazgatója. Beszédében kiemelte, hogy a programjuk által külön figyeltek a menekültstátusban levők igényeire és lehetőségeire, céljuk pedig a nők vállalkozói kedvének serkentése volt.

Az utóbbi három évben 78 nő részesült támogatásban, az alapítványnak köszönhetően

Az utóbbi három évben 78 nő részesült támogatásban, az alapítványnak köszönhetően

Az alapítvány igazgatója köszönetet mondott a tartományi kormánynak, hogy az elmúlt négy évben jelentős eszközökkel járult hozzá a projektjeik megvalósításához. Kiemelte, hogy 2016-ban 50 millió dinárral rendelkezett az alap, 2018-ra már 100 millió dinárt birtokolt.

Az alapítvány az idén a Vajdaságban letelepedett nők gazdasági felzárkóztatása mellett több mint 3 millió dinárral támogatta a legsikeresebb menekültstátusban levő egyetemistákat is, a kitelepítettek és száműzöttek egyesületeit pedig további 4 millió dinárral segítette: 57 szervezet kapott támogatást arra, hogy a menekültek kiemelkedő problémáival foglalkozzon. Az alapítvány a szociálisan veszélyeztetett csoportba tartozók lakhatásának megoldását is segítette: 13 millió dinár értékben kaptak építőanyagot azok a családok, amelyek házépítésbe kezdtek. A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot ideje alatt pedig további 15 millió dinárral segítették a nehéz életkörülmények között élő családokat – sorolta Igor Mirović tartományi kormányfő.
– Több mint két évtizedes együttélés után készen állunk arra, hogy mindannyian egyenlő eséllyel érvényesülhessünk Vajdaságban, és közösségbe olvadva valósítsuk meg az elképzeléseinket. Nem hunyhatunk szemet azonban afelett, hogy ma is vannak olyan szociálisan veszélyeztetett csoportok, amelyeknek segítség kell ahhoz, hogy az egyenjogúságot megélhessék. Az alapítvánnyal együttműködve igyekszünk megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy minden vajdasági polgár egyenlő eséllyel érvényesülhessen egy teljesen integrálódott társadalomban.

A támogatási szerződéseket Igor Mirović adta át

A támogatási szerződéseket Igor Mirović adta át

Az alapítvány az idén februárban jelentős eseményt szervezett meg, a Szülőföld elnevezésű vásárt, amelyen a boszniai Szerb Köztársaságból és Horvátországból érkező vendégekkel találkozhattak az ide települtek. A Vajdaságban élő menekülteket, száműzötteket és kitelepítetteket segítő alapítvány jelentős közösségépítő munkát végez, amelyet a tartományi kormány a jövőben is támogatni fog – tette hozzá Mirović.