2024. április 26., péntek

Lakásvásárlás 10 százalék önrésszel

A bankok már megkezdték a hitelek jóváhagyását

A Szerb Nemzeti Bank kiadta az engedélyt az országban működő bankoknak, hogy az első lakás vásárlásakor az előtörlesztésként letétbe helyezett összeg az eddigi kötelező 20 százalék helyett csupán 10 százalék is lehet. Az erre vonatkozó előírás június 20-a óta hatályos. A jegybank főtitkára a Prva televízió műsorában úgy értékelte, hogy ez egyaránt jó hír az ügyfeleknek, a bankoknak és az építőiparnak. Mint mondta, egy bank már meg is kezdte az ilyenfajta hitelek jóváhagyását.
– A lakásvásárlás komoly dolog, aki bankkölcsönről gondolkodik, menjen el a saját bankjába, hogy részletesen tájékozódjon, mennyi önrészt kell biztosítania, mekkora a kamat, és mekkorák lennének a törlesztőrészletek. A banknak természetesen minden egyes ügyfél esetében biztosítékot kell kapnia arra, hogy a kölcsönadott pénzt (kamatostul) vissza is kapja. Egyébként nem létezik semmiféle feketelista, amely szerint bizonyos foglalkozású embereknek megnehezítenék a hitelfelvételt – mondta Vasić.


Mint az NBS illetékesei a sajtónak elmondták, minden bank maga dönt a kötelező letét arányáról, a központi pénzintézet csak a lehetőséget adta meg a minimális, 10 százalékra, a jegybank rugalmasságának eredményeként mégis élénkülhet az ingatlanpiac.
– A bankok másként is dönthetnek, nagyobb letétet is kérhetnek. A lakáshitel igénylőinek mindenesetre tisztában kell lenniük azzal, hogy ha maguk csak 10 százalékban járulnak hozzá az első lakás megvásárlásához, akkor többet lesznek kénytelenek kérni a banktól, ezzel együtt többre rúg majd a kamat, nagyobbak lesznek a törlesztőrészletek – hívta fel az érdeklődők figyelmét Jasmina Dražić, a 4zida.rs. portál ingatlankereskedője.
A Szerbiai Bankok Egyesülete Hitelirodájának adatai szerint Szerbiában pillanatnyilag mintegy 128 000 személy törleszt lakáshitelt, melynek értéke összesen 3,6 milliárd euró. Egy-egy banki ügyfél átlagban 30 000 euró lakáshitelt vesz fel, az igénylők többnyire fiatal párok, és ha pl. a havi bevételük összesen 1000 euró, abból kb. 300 eurót tudnak elkülöníteni a hitel törlesztésére. Azoknak, akik most latolgatják a lakáshitel felvételének esélyeit, tudniuk kell: a banknak elsősorban a kliens hitelképessége a fontos, tehát hogy legyen rendszeres havi bevétele, ne legyenek viszont más nagyobb tartozásai. Bizonylatot fognak kérni arról, hogy az ügyfél legkevesebb 6 hónapja ugyanannál a vállalatnál dolgozik, és feltétel az is, hogy az igénylő ne legyen idősebb 65 évnél. Sajtóértesülések szerint az első lakás vásárlását illetően további kedvezmények is várhatóak, pl. az, hogy a bankok már akkor is jóváhagyhatják a hitelt, ha a lakás még csak 50 százalékban készült el (most még 80 százalék a feltétel).

Folytatódik a törlesztőrészletek fizetése

Azok a banki ügyfelek, akik márciusban elfogadták a három hónapos hiteltörlesztési moratóriumot, három lehetőség közül választhatnak a kölcsön visszafizetésének folytatását illetően. Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének (UBS) főtitkára ismertette, hogy az ügyfelek a törlesztés átmeneti szüneteltetése után folytathatják a részletek befizetését, azzal, hogy a törlesztési idő három hónappal meghosszabbodik, a moratórium idejére felszámolt kamatot hozzáadják az adóssághoz, és egyenletesen elosztják a hátramaradt törlesztőrészletek között. Van olyan lehetőség is, hogy ha valakinek megvan a pénze az elmaradt háromhavi részletre, azt a moratórium lejárta után egy összegben befizeti, majd a korábbi módon folytatja a törlesztést, melynek határideje nem változik. A harmadik alternatíva: Ha valakinek nincs pénze az alapadósság törlesztésére, a visszafizetés határidejét számára 90 nappal meghosszabbítják, de kifizetheti a 3 hónap alatt összegyűlt kamatot.
Azok, akiktől már március végén sem követelte a bank a törlesztőrészletet, most, június végén számolhatnak azzal, hogy törleszteniük kell a következő esedékes részt. Akiknek csak áprilistól számították a haladékot, azok a jövő hónapban folytatják a törlesztést. A Szerbiai Nemzeti Bank március 17-én hozott határozatot arról, hogy minden tartozásra felkínálja a 3 hónapos haladékot, ezt azonban, mint hamar kiderült, nem ingyen teszi.