2024. április 27., szombat

Májusban a korábbinál több migráns érkezett

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) legutóbbi jelentése szerint áprilishoz képest májusban kétszeresére nőtt az országban tartózkodó migránsok száma.

A jelentés szerint májusban Észak-Macedónián és Albánián keresztül 583 személy, köztük 11 gyerek lépett be Szerbiába, legtöbben Bangladesből, Irakból, Iránból és Pakisztánból keltek útra. Mellettük viszont csaknem 870 migránst toloncoltak vissza Szerbiába a környező országokból.

A jelentésből kitűnik, hogy Romániából 375 migránst csoportosan toloncoltak vissza Szerbiába, Magyarországról 289-et, Bosznia-Hercegovinából 78-at, míg Horvátországból mindössze 26-ot. A kitoloncoltakat Szerbia nem kényszerítette, hogy térjenek vissza Észak-Macedóniába, de tizennyolcan önszántukból oda távoztak.

A rendkívüli állapot megszüntetésével csökkent a létszám a befogadó központokban. Május utolsó napján 20 helyszínen összesen 6300 személy tartózkodott, míg áprilisban közel 9000 volt a számuk.

A zombori, eredetileg 120 férőhelyre tervezett táborban május utolsó napján 481 személy tartózkodott, ami mindössze 13-mal kevesebb az áprilisi létszámnál. Arról nincsen adat, hogy hány migráns lehet a táborokon kívül.