2024. április 27., szombat

„A VMSZ a választások győztese”

A jelenlegi választási eredmények szerint a VMSZ-nek akár 9 képviselője is lehet a köztársasági parlamentben - Tartományi szinten a második legerősebb politikai erővé vált a párt

Bár nem tudták az összes eredményt bevárni, a késő este beérkező számadatok arra engednek következtetni, hogy a VMSZ és csapata a választási nap egyik győztese, emelte ki a választásokat értékelő sajtótájékoztatóján Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Mint hozzátette, köztársasági, tartományi és helyi önkormányzati szinten egyaránt érvényes ez a megállapítás. Az elmondottak szerint a VMSZ 70 ezer szavazatot kapott.

Pásztor István sajtótájékoztatója (Ótos András felvétele)

Pásztor István sajtótájékoztatója (Ótos András felvétele)

Nem érkeztek meg mindenhonnan a szavazatszámlálás első eredményei, ám jelenleg minden arra utal, hogy a VMSZ-nek annyi képviselője lesz a köztársasági parlamentben, mint amennyi utoljára 27 évvel ezelőtt volt, akkor, amikor a magyar közösség érdekeit egyetlen magyar párt képviselte, az éppen megalakult VMDK és akkor, amikor a tartományban legalább 100 ezerrel több volt a magyarok száma, emelte ki Pásztor István. Mint azt kiemelte, minden jel arra utal, hogy köztársasági szinten kilenc képviselője lesz a pártnak, habár ezek az eredmények természetesen még változhatnak. Tartományi szinten hasonló eredményt sikerült elérni, a VMSZ feltehetőleg a leadott szavazatoknak a 13,6 százalékát szerezte meg, ez pedig megközelíti a magyarok részarányát a Vajdaságban, hangsúlyozta a pártelnök, rámutatván, hogy ez a szavazatarány valószínűleg 15 mandátumot jelent és a VMSZ a tartományban a második politikai erő lesz. A helyi önkormányzati választásokról annyit tudni, hogy Magyarkanizsán a VMSZ abszolút többséget szerzett, Topolyán pedig fölényes többséget, derült ki.

– Ezt az eredményt azért éljük meg történelmiként, mert bebizonyítottuk, hogy nem igaz az állítás, amely szerint a történelem kerekét nem lehet megfordítani. A VMSZ-nek ez sikerült. Szeretnék köszönetet mondani a szavazópolgároknak, nemcsak a nem remélt és lélekemelő szavazási kedvért, hanem a folyamatos, az elmúlt években és hónapokban tapasztalt biztatásért és reménykeltéséért. Ennek köszönhető, hogy eljött a mai nap. Külön köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik Magyarországról és máshonnan külföldről tértek haza szavazni, így támogatva a VMSZ-t. Ez külön értelmet ad mindannak, amit eddig csináltunk és ami mentén a jövőben is alakítani tervezzük tevékenységünket. A VMSZ hisz abban, hogy a szülőföldön lehet emberhez méltóan magyarként élni és visszatérni ide. Ezen dolgozunk a jövőben is. A vajdasági magyarok ismét méltányolták és jutalmazták az összefogást, azt üzenve a VMSZ-nek és a többi pártnak, hogy ezt várják el tőlük. Az is világos számunkra, hogy ezzel a hihetetlen magas részvétellel és támogatással nagy várakozás fogalmazódott meg a párt irányába. A VMSZ kész eleget tenni ennek, felkészült a felvállalt feladatok elvégzésére és készen áll teljesíteni. Mindenkit várunk, hogy csatlakozzon hozzánk, hiszen csakis egymást segítve, együttesen tudunk sikeresek lenni. A VMSZ a megszerzett legitimitás tükrében kész folytatni a politikai együttműködést azokkal a politikai erőkkel, amelyekkel már az elmúlt években is együtt kormányzott. Az elmúlt évek megerősítették, hogy ez az együttműködés jó a magyar közösségnek, az országnak és városainknak. A politikai szabályait betartva megvárjuk a végső eredmények közzétételét és azt, hogy a Szerb Haladó Párt keressen fel bennünket esetleges együttműködési felkérésével – fogalmazott Pásztor István.

A cikkünkhöz GALÉRIA is kapcsolódik.