2024. április 26., péntek
FOCIMIX

Cavani és Thiago Silva távozik!

A PSG csapatkapitányának és klubrekorder gólszerzőjének, Thiago Silvának és Edinson Cavaninak a nyári távozását is megerősítette a párizsiak sportigazgatója, Leonardo. A sportvezető a Le Journal du Dimanche lapnak megerősítette a korábbi sajtóértesüléseket, miszerint egyik játékosnak sem hosszabbítják meg hosszú távon a június végéig érvényes szerződését. Hozzátette: a brazil védőre és az uruguayi csatárra a félbeszakított BL-idény – egyelőre csak remélt – befejezéséig számítanak. Miután a Ligue 1 küzdelmeit már lezárták a járvány miatt, a PSG csak a BL-ben érdekelt. A gárda – az egyenes kieséses szakasz első felvonásán a Borussia (D)-t búcsúztatva – már bejutott a BL-negyeddöntőbe, mielőtt a kupasorozat márciusban a pandémia miatt félbeszakadt. Thiago Silva nyolc év után távozik az együttestől, ahol több mint háromszáz mérkőzésen lépett pályára, és hét bajnoki címet nyert. A védő még két évig akart játszani a PSG-ben, amelynek viszont más tervei voltak vele kapcsolatosan. A 33 éves Cavani a PSG történetének legeredményesebb csatáraként 2013 óta 200 gólt szerzett 301 tétmeccsen, a fővárosi csapattal ötször nyert bajnokságot. A támadót az elmúlt hónapok során a sajtóhírekben több elitklubbal is összehozták – egyebek között az Atléticóval, a Barcelonával és az Interrel –, de egyikkel sem jutott dűlőre.

Ramos Madridból vonulna vissza

Sergio Ramos, a Real Madrid világbajnok és kétszeres Európa-bajnok labdarúgója a királyi klubnál szeretné befejezni pályafutását. Szándékáról a Marca írt, a 34 éves futballista testvérét, egyben játékosügynökét, René Ramost idézve, aki biztos benne, hogy öccse szerződést hosszabbít a blancóknál. „A labdarúgásban mindig történhet valami változás, de jelen esetben mindkét oldal ugyanazt kívánja. Sergiónak az álma az, hogy a Realban fejezze be karrierjét, s úgy látom, a klub is ezt akarja” mondta az ügynök. Hozzátette, hogy a szerződéssel kapcsolatos megbeszélések még nem kezdődtek meg ugyan, de szerinte nincs miért nyugtalankodniuk. „Mihelyt a klub kész lesz rá, megkezdjük a tárgyalást” – jelentette ki. Sergio Ramos a Sevillától 2005-ben érkezett a madridiakhoz, a szerződése jövő júniusban jár le. A Reallal négyszer nyert BL-t, és ugyanennyiszer spanyol bajnoki címet. Az elmúlt tizenöt évben 444 bajnoki mérkőzésen lépett pályára a királyi gárdában, és 64 gól fűződik a nevéhez. A nemzeti válogatottban, amelynek szintén ő a csapatkapitánya, 170 alkalommal jutott szóhoz, és 21-szer volt eredményes.

Salzburgból pótolnák Wernert?

A Leipzig csapata Salzburgból igazolna játékost Timo Werner helyére, aki valószínűleg a Chelsea-ben folytatja pályafutását. Gulácsi Péter és Willi Orbán együttesének kiszemeltje Szoboszlai Dominik dél-koreai játékostársa – a Bild értesülése szerint. A 24 éves Hvang Hi Csan 32-szeres válogatott, és már játszott Németországban, a másodosztályú Hamburgnál azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A Salzburgban a mostani szezonban viszont remekel, kilenc gólt szerzett a bajnokságban, a BL-ben pedig háromszor volt eredményes. Wernert több európai élcsapat is szerette volna szerződtetni, brit sajtóhírek szerint a Chelsea lesz a befutó, amely 60 millió eurót fizet a német válogatott támadóért.

Thiagót megműtötték

Megműtötték Thiago Alcántarát, a Bayern spanyol válogatott labdarúgóját. A 29 éves középpályás sérülésével kapcsolatban Hans Flick müncheni vezetőedző pénteken közölte: Thiago ágyékproblémája miatt került sor a műtéti beavatkozásra. A szakember hozzátette: reményei szerint a német kupa július 4-ei döntőjében már számíthat a spanyol légiósra. A kupasorozat fináléjában a bajorok ellenfele a Leverkusen lesz.

Hosszabbítás a Freiburgnál

További egy évvel, 2021 nyaráig meghosszabbította szerződését Christian Streich, a német bajnokságban szereplő, Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburg vezetőedzője. Az 55 éves szakember a leghosszabb ideje pozíciójában lévő tréner a Bundesligában, 2011 decemberében vette át a csapat irányítását, ez idő alatt 316 tétmérkőzésen dirigálta az együttest. Streich szombaton a 250. Bundesliga-mérkőzésén ült a Freiburg kispadján.

Tízezren a stadionba!

A kisebb stadionokban legfeljebb tízezren szurkolhatnak Ausztráliában júliustól, amikor enyhítik az emberek közötti távolságtartásra vonatkozó korlátozásokat. Scott Morrison miniszterelnök elmondta, hogy a szövetségi államok által kidolgozott szabályozás szerint a legfeljebb 40 ezer néző befogadására alkalmas létesítményekbe mehetnek be ennyien. Hozzátette, a módosítás vonatkozik koncertekre és fesztiváleseményekre is. A tömegrendezvényekre kidolgozott korlátozások egyelőre továbbra is érvényben vannak, de államonként, területenként változóak. A rögbi- és az ausztrálfutball-ligában nézők nélkül újrakezdték a mérkőzéseket, és közben már megkapták a zöld jelzést arra, hogy kisebb csoportokban beengedjenek szurkolókat. Ausztráliában több mint 7000 igazolt koronavírusos van, és 102 ember vesztette életét.