2024. április 27., szombat
SPORTHÍREK

Öt fertőzött a válogatottnál

RÖPLABDA

Az elmúlt napokban a szerb férfi röplabda-válogatott öt tagját diagnosztizálták koronavírus-fertőzöttséggel. A játékosok közül előbb Aleksandar Atanasijević, majd Marko Podraščanin, Srećko Lisinac és Dražen Luburić esetében igazolták teszttel a vírus jelenlétét a szervezetükben, utóbb pedig az edzőnél, Igor Žakićnál mutatták ki a fertőzöttséget. A válogatott zöme június 1-je óta közösen edzőtáborozik, Atanasijević és Lisinac ugyan nem csatlakozott a csapathoz, de a múlt héten több társukkal is találkoztak. Az igazoltan fertőzöttek egyelőre házi karanténba kerültek, állapotuk nem súlyos, jól érzik magukat, míg a válogatott többi tagját közösen, egy belgrádi hotelben különítették el.

TENISZ

Džumhur játszmát veszített

A teniszszövetség belgrádi tornasorozatának első versenyén a selejtező negyeddöntőjében az első kiemelt bosnyák Damir Džumhur játszmát veszített a veterán Miljan Zekić ellen, és az elődöntőben Peđa Krstinnel mérkőzik.

Eredmények, negyeddöntő, férfiak: Džumhur–Zekić 3:6, 6:3, 7:5, Milojević–Vanselboim 6:0, 6:4, Krstin–Topo 7:5, 6:3, D. Petrović–Malešević 6:3, 6:3. Nők: Radanović–Jocović 6:1, 7:6, Ćurović–Sretenović 7:5, 6:2.

Történelmi kinevezés

A torna története során először női versenyigazgatót neveztek ki az Egyesült Államok legfontosabb teniszviadalának, a US Opennek az élére. Stacey Allaster, aki a posztot 2012 óta betöltő David Brewertől veszi át a megbízatást, korábban a női versenyeket szervező WTA ügyvezető igazgatója volt, és 2016 óta tevékenykedik az amerikai szövetségben. Az egyelőre továbbra is bizonytalan, hogy a New York-i Grand Slam-tornára sor kerülhet-e idén a tervezett augusztus 31-ei rajttal.

KÉZILABDA

Marad a kapitánypáros

A Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) Danyi Gábort és Elek Gábort kéri fel a női válogatott szövetségi kapitányának. Az MKSZ szerdai sajtóközleménye szerint az elnökség határozatban fejezte ki szándékát, hogy társkapitányként továbbra is a Győr és a Ferencváros vezetőedzője irányítja a szakmai munkát a női válogatottnál. A duót Kim Rasmussen januári menesztését követően nevezte ki a szövetség, megbízatásuk a márciusi, győri olimpiai selejtező tornára, valamint az azt követő, Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőkre szólt, ám a koronavírus-járvány miatt mindkettő elmaradt.

Pálinger Katalin, a női szakágért felelős alelnök elmondta, hamarosan tárgyalnak az edzőpárossal, s hozzátette, a tervek szerint a jövő tavasszal sorra kerülő olimpiai selejtezőig, illetve annak sikere esetén a jövő nyárra halasztott tokiói olimpia végéig kötnének szerződést a két edzővel.

KOSÁRLABDA

Árverésen Kerr nadrágja

Elárverezik azt a nadrágot, amelyet Steve Kerr viselt pályafutása legmeghatározóbb mérkőzésen, az NBA 1997-es nagydöntőjének utolsó felvonásán. A most 54 éves Kerr a Chicago Bulls játékosaként a Utah elleni párharc hatodik összecsapásán, öt másodperccel a vége előtt döntetlen állásnál kapta meg a labdát Michael Jordantől, akire ketten is figyeltek. Ő kihasználta, hogy üresen volt, és eldöntötte a mérkőzést. A találkozó után Jordan tőle szokatlan módon hangzatos nyilatkozatban emelte ki Kerr érdemeit. A dobásnak a története egyébként szerepelt Az utolsó tánc című, óriási sikerrel bemutatott dokumentumfilm-sorozatban is, amely Jordan pályafutását és a Bulls-dinasztiát mutatta be.

GYORSKORCSOLYA

Liu Shaolinék balesete

A magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott több tagja, így Liu Shaolin Sándor és Jászapáti Petra is balesetet szenvedett a Margitszigeten tartott szerdai kerékpáros edzés során. A rendőrség vizsgálja a baleset körülményeit, és vizsgálatot indított a BKV Zrt. is.

A magyar szövetség (MOKSZ) beszámolója szerint a versenyzők egymás után, az út szélén szabályosan haladtak, amikor velük szemben előzésbe kezdett egy busz, leszorítva ezzel a short trackeseket az útról. A BKV szerint viszont a sportolók szabálytalanul, egymás mellett haladva közlekedtek a kerékpárokkal. Szerencsére sem a férfi váltóval olimpiai bajnok Liu Shaolin, sem a legjobb női versenyzőnek számító Jászapáti nem szenvedett törést, de további vizsgálatok várnak rájuk.