2024. április 27., szombat

Az első fizetésem

Új foglalkoztatási tervvel rukkolt ki a kormány

Újabb intézkedésekkel serkenti a köztársasági kormány a foglalkoztatást. Ezekről tanácskozott pénteken a gazdálkodókkal Ana Brnabić kormányfő, Siniša Mali pénzügyminiszter, Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke és Zoran Martinović, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat igazgatója. Mali pénzügyminiszter a megbeszélések után elmondta: több intézkedést javasoltak, ezek alkalmazása nagyon gyorsan megkezdődik.

– Az egyik legfontosabb intézkedésünk  Az első fizetésem elnevezésű program. Azoknak szeretnénk segíteni első munkahelyük megtalálásában, akik nemrég fejezték be a középiskolát vagy az egyetemet. Rendszerint az első állás megtalálása a legnehezebb, ezért az állam 10 000 újonnan munkába álló fiatal fizetésének egy részét biztosítja. Azoknak, akik középiskolát végeztek, havi 20 000 dinárt, az egyetemi végzettségűeknek pedig havi 24 000 dinárt fizetünk ki 9 hónapon keresztül” – ismertette Mali. Magyarázata szerint az állam egyrészt a fiatalokat szeretné ösztönözni a mielőbbi munkába állásra, másrészt a munkaadók kedvező döntését igyekszik elősegíteni. “Forradalmi program”-ról van szó, melyre kétmilliárd dinárt különített el a kormány. Ugyanakkor folytatják a képzési és átképzési programokat is azok bevonásával, akik új munkahelyet szeretnének találni. 10 000 ember átképzésére, illetve továbbképzésére egymilliárd 200 millió dinárt fordítanak, utalványok formájában. Ez a program őszre indul. A tanfolyamokat nemcsak az erre szakosodott tanintézményekben szervezik meg, hanem a vállalatokban is, melyekben azután munkába is állhatnak a frissen képzett információs technológiai szakemberek, grafikai tervezők, digitális marketinggel foglalkozók; nekik vannak legjobb kilátásaik az elhelyezkedésre. A kormány az eddiginél többet fordít a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat gyakorlóközpontjainak működtetésére is, továbbá folytatja a tudományos-technológiai parkokba való beruházásokat: a már meglévő belgrádi, niši, újvidéki és čačaki park mellé Kragujevacon is építenek egyet.

Mali emlékeztetett: az év elején kezdték segíteni azoknak a foglalkoztatását, akiknek 2019-ben nem volt munkájuk.

– Azok számára, akiknek ez az első munkahelyük, az állam kedvezményeket kínál, mégpedig úgy, hogy 2020-ra teljes egészében törli a nyugdíjbiztosítási járulékot. Jövőre 95, 2022-ben pedig 85 százalék lesz az engedmény. A munkáltatókat abban is segíti, hogy az emberek foglalkoztatásának első évében 70, a másodikban 65, a harmadikban pedig 60 százalékot elenged a keresetekre kivetett adóból.

– Ez hatalmas projektum, amely lehetővé teszi, hogy a munkaadók komoly összegeket takarítsanak meg, ha olyan embernek biztosítanak munkahelyet, akinek tavaly nem volt állása. Az intézkedés az idén január 1-jén lépett életbe, és már 14 000 fiatal jutott így álláshoz – közölte Mali. Kitért a külföldről hazatérők foglalkoztatásának ösztönzésére irányuló kormányprogramra is, amely 2020. március 1-jén indult.

– Ha valaki 2 évig nem Szerbiában élt, most pedig munkát keres vagy már talált is, lehetősége van arra, hogy a következő 5 évben 70 százalékkal csökkenjen az adó- és járulékalapja. Azt szeretnénk ezzel is elérni, hogy az emberek itthon maradjanak, itt boldoguljanak – mondta a miniszter, aki szerint mindezekkel az intézkedésekkel az első negyedévben jegyzett  9,7 százalékról tovább csökkenthetik a munkanélküliségi rátát.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke az új foglalkoztatási programmal kapcsolatos megbeszélések után azt mondta, a vállalkozók, gazdálkodók jó véleménnyel vannak az intézkedésekről, különösen Az első fizetésem program tetszik nekik. Nyilvánvaló, hogy a cégeknek különösen a szakképzett munkaerő hiányzik.

– Nem minden vállalatnak van manapság lehetősége arra, hogy befektessen a munkások képzésébe. Arra számítanak, hogy az oktatási rendszerből majd nekik megfelelő szakemberek kerülnek ki, csakhogy ez sokszor nem így van, a gyakorlattal nem rendelkező fiatalok nehezen találnak állást. Ezt a gondot oldja most meg a kormány – szögezte le  Čadež a Pénzügyminisztérium közleménye szerint.