2024. április 18., csütörtök

Megújul a Napsugár óvoda

Egy évtized után időszerű a befektetés – A munkálatok megkezdését nyárra tervezik

A magyarkanizsai óvodaépületek közül a Napsugár a legkisebb, oda összesen negyvenhét pici gyermek jár. Közel egy évtizede már annak, hogy ezen az épületen felújításokat végeztek, így mostanra már megérett a helyzet arra, hogy támogatással ugyan, de újra tatarozzák. Az óvodák igazgatónője, Veselinov Ibolya elmondta, hogy a munkálatok megkezdését nyárra tervezik, mindezt abból a célból, hogy energiatakarékosabb legyen az épület.

Veselinov Ibolya igazgatónő és a község illetékesei megtekintették az óvodát (Puskás Károly felvétele)

Veselinov Ibolya igazgatónő és a község illetékesei megtekintették az óvodát (Puskás Károly felvétele)

– Nagyon boldog vagyok, és köszönöm az önkormányzatnak, hogy ilyen sokat gondolnak a gyermekeinkre, és évről évre szebbnél szebbé, újabbnál újabbá válhatnak az épületeink a hathatós segítségnek köszönhetően. Mi magunk is arra törekszünk, hogy minél jobb körülmények között nevelkedjenek a legkisebbjeink, és az ehhez kapott segítség felbecsülhetetlen. A Napsugár épületben a nyár folyamán kezdődik meg a beruházás, itt, ahol közel egy évtizede történt nagyobb felújítás, amikor a tetőszerkezetet kellett korszerűsíteni, és némileg a belső rész is megújult. Mostanra viszont több minden elavult. Először is a nyílászárók cseréje történik majd meg, utána pedig a fűtési rendszer vár javításra, valamint külső és belső festésre is sor kerül. Nagyon jó lenne, ha a padlózat cseréje is beleférne a keretbe, mert az is nagyon fontos, hiszen ide az egyévestől a háromévesig járnak a gyerekek – mondta az igazgatónő.

A helyszínen Magyarkanizsa polgármestere, Fejsztámer Róbert kifejtette, hogy összefogással, támogatással és önkormányzati befektetéssel sikerül a legkisebb városbéli ovit is felújítani.

– A felújítási munkálatokat akkor tudjuk elkezdeni, amikor befejeződik a közbeszerzési eljárás folyamata. Maga a pályázat 12,5 millió értékű, amelyet a demográfiáért felelős miniszter kabinetjétől nyertünk, ehhez tesz még hozzá 5,5 millió dinárt az önkormányzat, így teljes körű energiahatékonyság-növelő felújítást tudunk elvégezni az épületen. Mint ahogy a legtöbb oktatási intézményükön, itt is nagy hangsúlyt fektetünk az energiahatékonyságra. Örülök neki, hogy az óvoda vezetőségében van akkora rugalmasság és akarat, hogy folyamatosan segítenek abban, hogy jó pályázatokat tudjunk beadni. Most a bölcsődei rész volt létfontosságú, és bízom abban, hogy az elkövetkezendőkben is tudunk olyan pályázatokat nyerni, amelyek segítségével folytathatjuk ezt a munkát, hiszen az óvodák önkormányzati hatáskörbe tartoznak – mondta a polgármester, aki emlékeztetett arra is, hogy az óvodákért évről évre tenni kell, a játszótereket folyamatosan újítani kell, amiben a Magyar Nemzeti Tanács is partnerük.

Kerékpártúra a hármas határhoz

A magyarkanizsai Természetjáró Egyesület június 14-én, vasárnap kerékpártúrát szervez, amelynek résztvevői a magyar–szerb–román hármas határhoz kerekeznek el. A román oldalra sajnos nem léphetnek át, ám kipróbálhatják a Szerbia és Magyarország között nemrég megnyitott Rábé–Kübekháza határátkelőt.

A kerékpárosok vasárnap reggel kilenc órakor rajtolnak el a magyarkanizsai városháza elől, hogy Törökkanizsán, Oroszlámoson, Majdányon és Rábén keresztül a Triplex-emlékműhöz érkezzenek. Onnan Kübekháza, Újszentiván és Tiszasziget érintésével a Mélypont-emlékhelyhez pedáloznak el, majd pedig Gyálán, Ókeresztúron és Törökkanizsán keresztül érnek vissza az észak-bácskai településre. A tervezett táv 65 kilométer, amit 18–22 km/h sebességgel szándékoznak megtenni, a kialakult csapatoktól függően ez változhat. Az étel- és italellátásról minden résztvevő maga gondoskodik, útközben az ivóvizüket közkutakról újratölthetik. A szervezők kisebb szerszámokat, pumpát biztosítanak az útra, de nem árt, ha a túrázók magukkal visznek tartalék belső gumit, ugyanakkor arra is kérik a résztvevőket, hogy az úti okmányaikat se felejtsék otthon, és lehetőség szerint láthatósági mellényt is vigyenek magukkal.