2024. április 27., szombat

Egy kém jött, kettő ment

Feltételezett orosz ügynök érkezett még a tavasszal Csehországba (diplomatának álcázva) állítólag azért, hogy megmérgezzen három prágai politikust. Az áprilisi médiahírt májusban cáfolta Miloš Zeman cseh államfő, majd júniusban Andrej Babiš miniszterelnök is. Az utóbbi egyéb részleteket is elárult a szövevényes történetről.     

Babiš a minap elmondta: az orosz nagykövetség két munkatársát is kiutasították Csehországból, mert tevékenységükkel kárt okoztak a kétoldalú kapcsolatokban. Mindketten az orosz titkosszolgálatnak dolgoztak, ám állítólag vitába keveredtek egymással, s az egyikük terjesztette el a hírt a cseh médiában a három prágai politikus élete ellen irányuló akcióról.

Az egyik kém ezzel a híreszteléssel (hamis információval) akarta lejáratni az orosz nagykövetségen vele együtt dolgozó haragosát. Ezt állítja legalábbis Babiš, aki kijelentette: a cseh titkosszolgálat (BIS) szerint az ügy a Prágában működő orosz nagykövetség (egymással szembefordult) munkatársai közti belső harc következménye.

Az állítólagos támadás híre a három prágai tisztségviselő ellen a megjelenés után diplomáciai viszályt okozott a két ország viszonyában, és tovább mérgezte az államközi kapcsolatokat. Arról nem is beszélve, hogy a cseh titkosszolgálatot is nagy kihívás elé állította, és – miként Prágában fogalmaznak – rontotta Oroszország jó hírnevét Csehországban.

Babiš szerint egy szuverén állam ezt nem tűrheti el, ezért az egymással szembekerült két orosz „diplomatát” kiutasították Csehországból. Nevüket azonban nem hozták nyilvánosságra, és azt sem, mikor távoztak.
Prága kezdettől fogva igyekezett diszkréten kezelni az ügyet, és megpróbált megegyezni Moszkvával. Ám Tomáš Petříček cseh külügyminiszter a minap elismerte: nem sikerült diplomáciai megoldást találni, mert „Oroszország hozzáállása nem adott más lehetőséget (mint a kiutasítást), még annak tudatában is, hogy válaszlépésekre számítunk”.

A hivatalosan álhírnek minősített készülő politikai gyilkosságok végrehajtásának tervéről először a Respekt írt (áprilisban). A független cseh politikai hetilap szerint diplomatának álcázott orosz titkos ügynök érkezett márciusban Prágába, hogy ott – a magával hozott halálos méreggel (ricinnel) – két helyi önkormányzat vezetőjével és a főpolgármesterrel is végezzen.

A hatóságok ugyan nem erősítették meg a hírt, de a három tisztségviselő – Zdeněk Hřib főpolgármester, valamint a főváros két kerületi polgármestere, Pavel Novotný és Ondřej Kolář – rendőri védelmet kapott, mivel a média által feltételezett orosz ügynöknek talán őket kellett volna megölnie.

Kolář állítólag azért került a feketelistára, mert eltávolíttatta Ivan Konyev szovjet marsall szobrát a cseh főváros egyik teréről. (Konyev legendás II. világháborús parancsnok volt, de 1956-ban ő irányította a kommunistaellenes magyar forradalom leverését, majd állítólag részt vett a Varsói Szerződés hadseregeinek 1968-as csehszlovákiai bevonulását előkészítő hírszerző akciókban.).

Hřibnek viszont az lehetett a „bűne”, hogy az orosz nagykövetség prágai épülete előtti területet Borisz Nyemcovról, a 2015-ben Moszkvában lelőtt, Vlagyimir Putyin államfőt kitartóan bíráló ismert ellenzéki politikusról nevezték el (februárban). Novotný pedig valószínűleg azért kapott volna a méregből, mert nagyon feldühíthette a Kremlt. Elsősorban azzal, hogy az általa irányított városrész (Řeporyje) központjában – Moszkva tiltakozása ellenére – áprilisban emlékművet avatott a II. világháborúban a nácikkal együttműködő Orosz Felszabadító Hadsereg (ROA) katonáinak.