2024. április 23., kedd
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Egy nagy helyett sok kicsi

A hírportál szerint megerősítették, hogy megfertőződött a Szabadkai Közkórház nőgyógyászati-szülészeti osztályának a vezetője

Még véget sem ért a járvány első hulláma, többeket – beleértve a médiát is – már az érdekli, vajon lesz-e második hulláma, és ha igen, mikor veszi kezdetét, és milyen intenzitású lesz. Srđa Janković immunológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagjának értékelése szerint ha a társadalom kellő odafigyeléssel alkalmazza a javasolt óvintézkedéseket, akkor a második hullámot sikerül „több kicsire felaprózni”, de az első hullám is előbb ér véget. A Szerbiai Rádió és Televíziónak elemezvén a jelenlegi járványügyi helyzetet Janković kifejtette, jó, hogy az új gócpontokat időben sikerült felismerni, de az is, hogy az újonnan azonosított fertőzések mind nagyobb hányadának atipikusak a tünetei.

A niši közkórház laboránsai vizsgálják a fertőzésgyanúsak torkából vett mintákat (Fotó: Beta)

A niši közkórház laboránsai vizsgálják a fertőzésgyanúsak torkából vett mintákat (Fotó: Beta)

– A koronavírussal szembeni fellépést kellő óvatosságnak és odafigyelésnek kell jellemeznie, hiszen továbbra is fennáll a járvány fellángolásának a veszélye, különösen a társadalom érzékeny rétege körében. Arra is fontos odafigyelni, hogy a gócpontokból a vírus ne terjedjen át azokra a területekre, amelyeken jelenleg megfelelő a járványügyi helyzet. Odafigyelés, távolságtartás és a védőmaszk viselése – ha tartjuk magunkat ezekhez a szabályokhoz, akkor előbb ér véget a járvány első szakasza. A SARS-CoV-2 könnyen terjed, ezért fontos az odafigyelés – fogalmazott Srđa Janković, aki következetesen, minden egyes nyilvános szereplése alkalmával védőmaszkot visel, elmondása szerint elsősorban a példamutatás céljából. Azon a napon veszi le szimbolikusan a maszkot, amikor először lesz nulla az új fertőzöttek száma – közölte korábban.

Válaszolva a kérdésre, hogy indokolt lenne-e szigorúbb járványügyi korlátozásokat foganatosítani azokon a településeken, amelyeken gócpontok alakultak ki, Srđa Janković kifejtette, ennek a lehetőségét nem zárja ki a válságstáb, minden a helyzet alakulásától és a jelenlegi intézkedések hatékonyságától függ.

KRITIKÁVAL ÁTSZŐTT BÚCSÚ

Ma este hagyják el Szerbiát a kínai orvosok, akik a tervezett két hét helyett két és fél hónapot maradtak itt, segítve szerbiai kollégáikat a járvány elleni küzdelemben. Az orvosok az SZRTV-nek nyilatkozva búcsúzóul tanácsokkal látták el a polgárokat, de a szerbiai szakértőket is. A vírus továbbra is körforgásban van, a járvány pedig nem ért véget – mondta Lin Binliang, aki szerint a kulcs az, hogy ezt a tényt mindenki felismerje, illetve elfogadja, és ezzel összhangban alakítsa magatartását. Miután hatályon kívül helyezték a korlátozások java részét, mindenki teljesen ellazult, alábbhagyott az odafigyelés, beleértve a szerbiai koronavírus elleni küzdelemmel megbízott szakértői testületeket is – fejtette ki Lin Binliang, és megjegyezte, hogy a járvány elleni küzdelemnek a higgadtságra és az óvatosságra kell támaszkodnia. A kínai szakértők javaslata az, hogy ott, ahol növekszik a fertőzöttek száma, ismét alkalmazzák a korábban hatályon kívül helyezett korlátozó intézkedéseket.

Hasonló az álláspontja Peng Zidzsiangnak, aki arra kérte a szerbiai illetékeseket, hogy legalább a zárt, valamint az olyan helyiségek tekintetében vezessen be ismét kötelező erejű korlátozó intézkedéseket, ahol egyszerre sokan tartózkodnak. Emellett elengedhetetlen, hogy az egyetemi kollégiumokban, továbbá az idősek otthonaiban, a kórházakban és a vállalatokban a lehető legnagyobb odafigyeléssel akadályozzák meg a vírus terjedését – tette hozzá Peng Zidzsiang.

BŰNVÁDI FELJELENTÉSEK SZABADKÁN

A közelmúltban kialakult gócpontok között az elmúlt napokban egyebek mellett a Szabadkai Közkórházat is megemlítették. A híreket és az állításokat eddig nem erősítették meg hivatalosan a helyi illetékesek. A Slobodna Subotica hírportál összeállítása szerint a belgrádi Dr. Dragiša Mišović Klinikai Kórházi Központ, válaszolva a portál kérdéseire megerősítette, hogy június 6-a óta ebben az intézményben lábadozik a Szabadkai Közkórház egyik orvosa, akinek a június 8-án elvégzett koronavírustesztje pozitív lett. Állapota stabil, és mivel az intézmény már nem tartozik a Covid-kórházak közé, a hét végéig feltehetőleg átszállítják a Szerbiai Klinikai Központ Fertőző Betegségek Klinikájára – teszik hozzá a belgrádi kórház válaszlevelében.

A Slobodna Subotica értesülései szerint a megbetegedett orvos a Szabadkai Közkórház nőgyógyászati-szülészeti osztályának a vezetője. A hírportál tudni véli, hogy az orvos május 27-én két császármetszést végzett el, miközben az általa vezetett osztályt ekkor már lezárták, mivel az ott alkalmazott három másik egészségügyi dolgozó szervezetéből kimutatták a vírus jelenlétét. A portál szintén tudni véli, hogy több kismama és állapotos nő is megbetegedett. A Szabadkai Közkórház múlt hét végi közleményében annyit erősített meg, hogy három dolgozója, egy egészségügyi nővér, valamint két nem egészségügyi feladatokat ellátó alkalmazottja fertőződött meg koronavírussal.

Az is az említett hírportál hírösszeállításából derült ki, hogy Nemanja Šarčević, a Szabad város polgári csoportosulás elnöke kedden bűnvádi feljelentést tett Slobodan Puškar, a Közkórház igazgatója, továbbá Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és Aleksandar Radulović, a nőgyógyászati-szülészeti osztály vezetője ellen, mivel értékelése szerint felelőtlenségük miatt került be a közkórházba a SARS-COV-2. A bűnvádi feljelentés átadásában Nemanja Šarčević – saját elmondása szerint – politikai támogatást, azaz a Néppárt szabadkai szervezetének a támogatását is élvezi. Az nem derült ki minden kétséget kizáróan, hogy mely bűncselekmény elkövetésének a gyanújával tett Nemanja Šarčević bűnvádi feljelentést, mivel az általa említett cselekmény nem minősül bűntettnek.

A Belgrádi Egyetemi Központ közleménye szerint a belgrádi egyetemi kollégiummal, amelyben megjelent a vírus, még két fertőzést hoznak összefüggésbe. A két újonnan azonosított beteg a fertőzött kollégistákkal korábban kapcsolatban álló egyetemista – teszik hozzá a közleményben.

12 031 FERTŐZÖTT – 251 ELHUNYT SZEMÉLY

A maI adatok értelmében az országban az eddigiekben 12 031 személy fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal. Huszonnégy óra alatt 5015 koronavírustesztet végeztek el, ebből 66-nak az eredménye volt pozitív (1,3 százalék). Az országban jelenleg 432 az aktív fertőzések száma. Lélegeztetőgép segítségére 14 személynek van szüksége. Egy nap alatt egy személy hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, ezzel az elhunytak száma 251-re növekedett; a halálozási arány 2,09 százalék. Eddig 287 064 koronavírustesztet végeztek el.