2024. április 26., péntek

Soha vissza nem térő lehetőségek

Egyre több temerini jut tulajdonjoghoz a Prosperitati Alapítvány támogatásával

A magyar kormánynak köszönhetően 14 temerini család lakhatási gondjai oldódtak meg az elmúlt négy év alatt: a házastársak összesen 16 millió 800 ezer dinár értékű támogatáshoz jutottak a Prosperitati Alapítvány által. Pintér Balázs és Sarolta már az első körben pályáztak: az alapítvány 2016-ban 1 millió 200 ezer dinárral járult hozzá a fiatalok álmának megvalósulásához.

Pintér Balázs és Sarolta meghitt otthont varázsolt a régi, temerini végházból (Tóth D. Lívia felvétele)

Pintér Balázs és Sarolta meghitt otthont varázsolt a régi, temerini végházból (Tóth D. Lívia felvétele)

– Akkoriban 2 millió dinárra becsülték fel az ingatlant, így még jogosultak voltunk a pályázásra. Egy csaknem 100 négyzetméteres régi, temerini végházat néztünk ki magunknak a feleségemmel, amit az alapítvány támogatásával meg is tudtunk vásárolni. Az utóbbi három évben folyamatosan fektettünk az épületbe: lecseréltük a tetőt, a külső burkolatot is felújítottuk, de kicseréltük az ablakokat és az ajtókat is. A belső rekonstrukció folyamán felújítottuk a vizesgócokat, új szennyvízelvezető csöveket fektettünk le, kicseréltük a teljes villanyhálózatot, és bevezettük a központi fűtést is. Bár még mindig akad munka az épületen, mostanra azért már mindannyian élvezzük a családi fészkünket: feleségemmel és két lányommal lakunk itt. Számunkra nagyon fontos volt, hogy épp ezt a házat vásároljuk meg, hisz nagymamám az utca túloldalán lakik. Földműves család vagyunk, így lényeges volt, hogy minél közelebb legyünk egymáshoz – mesélte Balázs.

A fiatal pár az első pályázati kör sikerén felbuzdulva a további években is pályázott az alapítványnál: éves szinten adott át igényléseket a mezőgazdasági kiírásokra is. Balázs jelenleg tenyészállatok beszerzésén gondolkodik: amennyiben lesz lehetőség, mindenféleképpen igényli majd a magyar kormány támogatását.

MERNI ÉS NYERNI

Kálmán Imre is azok között van, akik az első pályázati körtől kezdve felismerték az alapítvány támogatásaiban rejlő lehetőségeket. A temerini gazda négy évvel ezelőtt először földvásárlásra adott át kérelmet, így a többgenerációs gazdaság hektáronként félmillió dinár vissza nem térítendő hozzájáruláshoz jutott.

A Kálmán-gazdaságban immár minden szükséges eszköz megvan a 140 hektárnyi terület műveléséhez (Fotó: Tóth D. Lívia)

A Kálmán-gazdaságban immár minden szükséges eszköz megvan a 140 hektárnyi terület műveléséhez (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A pályázati feltételek között szerepelt, hogy hektáronként 50 százalékos támogatást lehetett igényelni, azzal, hogy ez az összeg nem haladhatta meg az 500 ezer dinárt. Mivel Temerinben és környékén javarészt ennél drágábbak a földek, így esetünkben az 1 millió 350 ezer dinár értékű támogatott összeg a felvásárlási ár 44 százalékát tette ki. A magyar kormány segítségével a tulajdonunkban levő földterület melletti két szomszédos parcellát vásároltuk meg. Az összesen 2,3 hektáros területet már előzőleg is béreltük. A birtokbővítéssel a gazdaságosabb termelést céloztuk meg, ami a nagyobb, összefüggő területek művelésével valósítható meg. Megjegyzem, hogy mi már korábban is éltünk a hazai földvásárlási lehetőségekkel: 2003-ban az általunk megvásárolt 3,3 hektáros terület árának harmadát térítette meg a szerb kormány. A Prosperitati Alapítvány támogatása azonban ennél sokkal kedvezőbb volt, ugyanis az önrészt kölcsönből is fedezhettük, a hosszú lejáratú hitelek esetében pedig kamattámogatást is biztosított az alapítvány – mondta Kálmán Imre.

2016-ban Kálmánék mellett még két temerini gazda pályázott földvásárlásra. Az alapítány akkoriban összesen 3 millió 200 ezer dinárral támogatta a község területén lévő, csaknem 6,5 hektárnyi termőföld megvásárlását.

ÉLHETŐ SZÜLŐFÖLD

A Kálmán család továbbra is arra törekszik, hogy a folyamatos birtokbővítés által minél nagyobb területen tudjon gazdálkodni. Jelenleg 140 hektáron dolgoznak: főként kukorica, szója, búza és árpa termesztésével foglalkoznak, de évtizedekig cukorrépát is termeltek. Nemrégiben megpróbálkoztak az olajrepce és a sárgarépa termesztésével is. Kálmánék az elmúlt négy évben rendszeresen kihasználták azokat a lehetőségeket, amelyeket a Prosperitati Alapítvány biztosított a vajdasági magyar gazdák számára.

Pintérék jelentős összeget fektettek az alapítvány támogatásából vásárolt épületbe az elmúlt három évben (Fotó: Tóth D. Lívia)

Pintérék jelentős összeget fektettek az alapítvány támogatásából vásárolt épületbe az elmúlt három évben (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Az alapítvány nagyban hozzájárult a gazdaságunk korszerűsítéséhez. Azok a fejlesztések ugyanis, amelyeket a következő tíz évre terveztünk, három év alatt megvalósultak. A sikeres pályázatok által vásároltunk mélylazítót, egy grubbert, búzavetőgépet, két 12 tonnás pótkocsit, ekézőt és magágyelőkészítőt is. A legnagyobb befektetésünk a mintegy 160 ezer euró értékű vadonatúj Class kombájn volt, amely kukorica- és búzaasztallal is fel van szerelve. Emellett támogatást nyertünk egy hatsoros univerzális sorközművelőre és a precíziós mezőgazdasághoz elegedhetetlen GPS-rendszerre. Az RTK-rendszer, valamint az automata kormányzás és sorvezetés jelentősen megkönnyíti az ültetést és a sorközművelést. A mai időjárási körülmények között mindez elengedhetetlen feltétele a sikeres termelésnek, és jelentősen hozzájárul a versenyképesség fenntartásához és növeléséhez. Ezekkel a gépekkel ugyanis két műveletben el tudjuk végezni a nedvességmegőrző talajművelést: az őszi mélylazítás és a tavaszi magágyelőkészítés az idén is gyönyörű kukoricát eredményezett. A kombájnnal pedig a terménybetakarításnál is el tudjuk érni a legjobb minőséget, hisz az ideális nedvességtartalom idején tudunk aratni. Régebben várnunk kellett arra, hogy a szolgáltatást végző eljusson a földjeinkig, ám sokszor addigra a kukorica elérte a 16-17 százalékos nedvességtartalmat is, ami pedig lényeges levonásokkal járt a termény átadásakor. Az optimális időben zajló aratással két éve szinte teljesen megspóroljuk a szárítási költségeket, ami jelentős megtakarítás a gazdaságunk számára. Nem beszélve arról, hogy a kombájn megvásárlása előtt az aratási szolgáltatásért annyit fizettünk, amennyi jelenleg az erre a célra igényelt kölcsön törlesztőrészleteinek éves összege.

Kálmán Imre elmondta azt is, hogy az elmúlt négy évben megjelent pályázatokra soha vissza nem térő lehetőségként tekintett, így igyekezett minél többet kihasználni. Az önrészeket egy idő után kölcsönökből biztosította, így jelenleg jelentős összeg „okoz álmatlan éjszakákat” számára, hisz a törlesztőrészletek zökkenőmentes folyósítása nagyban függ az adott év időjárásától és az éppen aktuális felvásárlási áraktól is. Az aggályoktól eletekintve azonban egy cseppet sem bánja a döntéseit, hiszen az alapítvány támogatásával alig pár év alatt sikerült teljesen bezárni a kört: a magágy-előkészítéstől és az ültetéstől kezdve a terménybetakarításig és -elszállításig mindenre van eszközük a korszerűen felszerelt, versenyképes gazdaságban – hangsúlyozta a temerini gazda.

A helyi és a tartományi magyar érdekképviseletnek köszönhetően a magyar kormány támogatására 499 temerini pályázott sikeresen az elmúlt négy évben. A dél-bácskai település lakói csaknem 570 millió dinár értékű támogatásban részesültek a Prosperitati Alapítvány által.

A ház- és földvásárolásra megítélt több mint 20 millió dináros támogatás mellett a legtöbben különböző mezőgazdasági fejlesztésekre pályáztak: csaknem 340 millió dinár érkezett erre a célra Temerinbe – ismerette az adatokat Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke. A Vajdasági Magyar Szövetség önkormányzati képviselőjelöltje elmondta azt is, hogy a vállalkozások és az idegenforgalom fejlesztésére további, csaknem 160 millió dináros hozzájárulásban részesültek a helyiek az elmúlt négy év alatt.