2024. április 27., szombat

Rekordszámú magyar elsős

Nincs hiány az elsőbe induló gyerekekből Bácsfeketehegyen – Az érettségire készülnek az általános iskola végzősei

Az iskolakezdés általában aggodalommal jár az iskolák számára, mivel évrről-évre csökken az elsősök száma. A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában azonban más a helyzet, esetükben sokkal több magyar ajkú elsős indul majd iskolába. Természetesen, az iskolakezdés még odébb van, az iskola most arra összpontosít, hogy a végzősöket felkészítsék az érettségire.

A bácsfeketehegyi iskolát 39 végzős hagyja el és 44 elsős jön helyükre (Lakatos János felvétele)

A bácsfeketehegyi iskolát 39 végzős hagyja el és 44 elsős jön helyükre (Lakatos János felvétele)

Sajnos, ehhez a próbaérettségi nem jelent számukra támpontot, mondta el lapunknak Bojtos Béla iskolaigazgató.

– A távoktatásban valamilyen szinten mindenki részt tudott venni. A tanárok nem mindig használtak platformokat, olyan elektromos kommunikációt választottak, amely mindenkinek megfelel. A felsősökkel nem volt gond, az alsósok között azonban voltak szűkösebb informatikai tudású diákok. Ettől függetlenül, az információ eljutott a diákokhoz, és a tanárok is kaptak visszajelzést. A végzőseink egy apróbb technikai nehézség ellenére is sikeresen túl vannak a próbaérettségin. Hogy hogyan sikerült nekik, azt nem tudjuk. Valamikor az iskola tudta, hogy ki hogyan töltötte ki a feladatokat, most már nem. A diákok szombaton kapták meg az eredményeket, amelyekhez csak felhasználói névvel és jelszóval tudtak hozzáférni. Nagyon szokatlan, hogy az iskola számára nincs visszajelzés, hogy hogyan szerepeltek a diákjaink. Ez gondot jelent, mert a tanárok így nem tudják, hogy a rendes érettségiig hátramaradt pár napban a felkészítő oktatás során mire kellene ráerősíteni – számolt be az igazgató, majd azt is elmondta, hogy összesen 39 végzős diákja van a bácsfeketehegyi iskolának.

A jövendőbeli elsősök szüleinek elektromos formában kell jelezni szándékukat, hogy be szeretnék íratni gyermeküket az iskolába. Ezt a gyerekek felmérése követi, majd maga az iratkozás. Bojtos elmondása szerint a bácsfeketehegyi általános iskolában már régóta nem volt olyan nagy számú magyar elsős, amennyi őszre várható.

– Összesen 26-an jelentkeztek a magyar, és 18-an a szerb osztálybaa. Ez azt jelenti, hogy lesz utánpótlás. A jelenlegi helyzet szerint ez sajnos nem jelenti azt, hogy két magyar osztályt nyitunk, mert 30 feletti létszám esetén lehet csak kétfelé osztani a gyerekeket. Ez egyben azt is jelenti, hogy az első osztályban a tanító néninek sok gondja lesz, mert ennyi gyerek között igen nagy lesz a tudásbeli szintkülönbség. Van aki már a betűket is ismeri, a másiknak meg fogalma sincs róluk, emiatt nehéz lesz áthidalni a tudáskülönbséget. Ettől függetlenül bízok benne, hogy szép eredményeket fognak elérni – hangoztatta az igazgató.

A nyár folyamán elvégzik a bácsfeketehegyi iskola informatikai rendszerének felújítását. Bojtos elmondta, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán nyertek, és ennek köszönhetően okostáblákat, kivetítőket stb. vásárolhatnak. A Szekeres László Alapítvány pályázatán nyert összegből új számítógépeket vásároltak, ennek köszönhetően őszre teljesen megújult informatikai rrendszerrel indul majd a tanítás.