2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Következetes zavarkeltés

Megnyíltak az idősek otthonai a látogatók előtt – Két belgrádi iskolát hoztak összefüggésbe a járvánnyal

Folytatódik a szakterminológiai harc a SARS-CoV-2-járványellenes küzdelemben résztvevő és nem résztvevő szakértők között. Míg utóbbiak szerint előbbiek a megfelelő szakkifejezések helyett nem létező szinonimákat használnak azoknak a településeknek, vagy szűkebb közösségeknek a tekintetében, ahol nagyobb számban történtek megbetegedések, a szakértők előbbi csoportja kitart szakzsargonja mellett, és kerüli a gócpont kifejezést. Verica Jovanović, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatójának elmondása szerint az országban stabil a járványügyi helyzet, a belgrádi egyetemi kollégium és óvoda, ahol megjelent a vírus, nem gócpontok, hanem kivételes esetek. Az elmúlt időszakban kezdett csökkenni a fertőzöttek száma, ám a járványügyi korlátozások hatályon kívül helyezésével fennáll annak a veszélye, hogy a vírus ismét akadálymentesebben kezd el terjedni, emelte ki Verica Jovanović.

FERTŐZÉS KÉT BELGRÁDI ISKOLÁBAN

Verica Jovanović nem tért ki azokra az értesülésekre, amelyek szerint nemcsak egyetemi kollégiumban és óvodában történt fertőzés, hanem a belgrádi Vladimir Rolović és a Ratko Mitrović Általános Iskolákban is. Utóbbi igazgatója az SZRTV-nek megerősítette, hogy eddig egy tanárnál mutatták ki a vírus jelenlétét. Marija Čekanović, a Vladimir Rolović iskola igazgatója pedig megerősítette, hogy ebben az intézményben egy nyolcadikos diák betegedett meg. Először a diák édesanyjának a koronavírus-tesztje lett pozitív, majd a fiáé is. A diák több társával egyetemben részt vett a szerb nyelvi felkészítőn, ezeket a diákokat és a velük kapcsolatba kerülő tanárokat elkülönítették, majd elvégzik náluk a tesztet, mondta az igazgató. Utóbbi esetre csak azt követően derült fény, hogy a felkészítőn résztvevő egyik másik diák édesanyja beszámolt a történtekről a Blic napilapnak. Azt mondták, minden gyereket, aki részt vett a felkészítőn, tesztelni kell, ám amikor megpróbáltuk elvégeztetni a tesztet, közölték, erre jelenleg nincs lehetőség – közölte az anya.

ÚJABB KÉT HÉT

Legalább két hétnek kell eltelnie, míg a fertőzöttek száma nullára csökken, értékelte Predrag Kon epidemiológus, aki ismét a gócpont szót használta Novi Pazar és Tutin vonatkozásában. Az, hogy újabb pácienseknek van szükségük lélegeztetőgép használatára, nem támasztja alá a feltételezést, hogy a vírus gyengült, fejtette ki a szakértő, aki kitart amellett, hogy a legszigorúbb járványügyi korlátozásokat éppen idejében, nem pedig túlságosan korán helyezték hatályon kívül.

– Mikor megszüntették a rendkívüli állapotot, a legtöbben azt hitték, véget ért a járvány. Jelenleg minden arra utal, hogy egy ideig még biztosan nem lehet hatályon kívül helyezni a járvány kikiáltására vonatkozó döntést, hiszen ennek feltétele, hogy 28 napig egyetlen újonnan azonosított fertőzés se legyen – fogalmazott Kon, aki a belgrádi egyetemi kollégiumra is kitért, majd elmondta, eddig nyolc hallgatónál mutatták ki a vírust – előző nap az intézmény hivatalos közleményében 3 fertőzöttről tettek említést. Predrag Kon arra kérte a polgárokat, hogy tartsák be az óvintézkedéseket.

– Az idősebb polgároknak és a krónikus megbetegedésben szenvedőknek mindig védőmaszkot kellene viselniük, amikor zárt helyiségben tartózkodnak, míg a többi polgárnak elsősorban embertársaik, és nem saját maguk miatt kellene zárt helyiségben maszkot viselni – jegyezte meg a szakértő.

ARCPAJZZSAL AZ IDŐSEK OTTHONAIBA

Mától ismét látogatókat fogadhatnak az idősek otthonainak lakói, közölte a munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztérium. A Zoran Đorđević tárcavezető aláírásával közzétett látogatási szabályzat értelmében csak előzetes bejelentkezést követően érkezhet látogató az intézményekbe, mindennap 10 és 18 óra között. Az intézmények lakói hetente kétszer fogadhatnak látogatót – egyszerre legfeljebb két személyt –, ám kizárólag az intézmények udvarában. Egy-egy látogatás időtartama legfeljebb 15 perc lehet.

Az intézmény bejáratában megmérik a látogatók testhőmérsékletét, áll a közleményben, mint ahogyan az is, hogy emellett az illetékesek megállapítják, hogy a látogatónál fennállnak-e a COVID-19 megbetegedés tünetei. A közlemény értelmében a látogatóknak nem elég arcmaszkot viselniük, számukra emellett – és nem ehelyett – az arcpajzs viselése is kötelező, míg a látogatott személynek elegendő az orrot és a szájat eltakaró maszkot viselnie. A látogatók és az idősek otthonainak lakói között be kell tartani a legalább kétméteres távolságot, tilos az ölelés, a kezelés, az arccsók, vagy az egyéb, közvetlen érintkezés. Ennek a szabálynak a betartását az intézmény munkatársai felügyelik, akik a közlemény szerint minden egyes látogatás alkalmával jelen lesznek.

NINCS LECSENGŐBEN A JÁRVÁNY

Zoran Radovanović epidemiológus, aki hétfőn lapunknak nyilatkozva kifejtette, megtörténhet, hogy a választások után nagy árat fizet az ország a járványügyi intézkedések enyhítéséért, ma a Beta hírügynökségnek kifejtette: a tömeges kampányrendezvények felesleges rizikófaktort jelképeznek. A politikai csoportosulásoknak nem lenne szabad tömegrendezvényeket szervezniük, hiszen az elmúlt időszak mutatói arra engednek következtetni, hogy a járvány nincs lecsengőben. Az újonnan azonosított fertőzések száma 25 és 144 között ingadozik, ez pedig arra utal, hogy bizonyos korlátozó intézkedéseket túlságosan korán helyeztek hatályon kívül, nyomatékosította a szakember, aki azzal sem ért egyet, hogy a napokban szigorították a tesztelés feltételeit, mert attól tart, hogy számos fertőzésre nem derül fény.

NINCS ELHUNYT

A mai adatok értelmében az országban eddig 11.965 személy fertőződött meg a SARS-CoV–2 vírussal. 24 óra alatt 5239 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 69 eredménye volt pozitív (1,3 százalék). Jelenleg 447 az aktív fertőzések száma. Lélegeztetőgép segítségére 15 személynek van szüksége. A felmérésben elemzett 24 óra leforgása alatt senki nem hunyt el a betegség szövődményeinek a következtében, az elhunytak száma 250, a halálozási arány 2,09 százalék. Az eddigiekben 282.049 koronavírus-tesztet végeztek el.