2024. április 27., szombat
SZABADKA KÖZTÉRI SZOBRAI (1.)

A Szentháromság-szobor

A szabadkai városi képviselő-testület május 28-ai ülésén megszavazott határozat értelmében városunk három újabb köztéri szoborral gazdagodik. Bíró Károlynak, Szabadka egykori polgármesterének a Városháza mellett, I. Petar Karađorđević szerb királynak a Jadran épületénél, Ivan Antunović katolikus püspöknek pedig a Szent Teréz-székesegyház mellett állítanak szobrot. Új sorozatunkban városunk köztéri szobrait mutatjuk be. Elsőként Szabadka első köztéri szobrát, a Szentháromság-szobrot ismertetjük.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

A Szentháromság-szobor 1815-ben épült fel a Városháza előtti piactéren. Alkotója Karl Salzer zombori kőfaragó mester volt. A szoborállítás költségeit a bajsai Vojnits Mátyás, Szabadka korábbi táblabírája fedezte. A legenda szerint a barokk stílusú szobrot a város hálából emeltette a Mindenhatónak. A szobor helyén ugyanis korábban egy mocsár volt, amelynek kiszárításával sokáig hiába próbálkoztak a helyiek. Az csak akkor száradt ki, miután hosszú ideig ajándékokat vittek arra a helyre. Itt épült fel aztán az emlékmű.

A Szentháromság-szobor fölavatására 1815. augusztus 20-án került sor. A szoboregyütteshez eredetileg egy oltár is tartozott, amelyhez több lépcső vezetett fel, ezért itt volt az úrnapi körmenet egyik fontos állomása is. 1879-ben a piactér feltöltésekor az oltár és a lépcsők a föld alá kerültek. A városi tanács ekkor az egész szobrot át akarta helyeztetni egy kevésbé alkalmatlan helyre, azonban a szabadkaiak rosszallása miatt ettől végül elállt. 1887-ben a városi tanács a szobrot újrafestette, az ugyanis eredetileg festett volt. A földgömb világoskék, a felhők hamuszürkék, a szentek arca pedig fényes, fehér színben pompázott. 1912-ben az emlékmű átesett első felújításán. Ekkor már nem festették újra, mert azt a hívek nem tartották helyesnek.

A Szentháromság-szobor eredeti helyén vészelte át az I. és a II. világháborút, 1964-ben azonban az akkori vezetés eltávolította a szobrot a város központjából és a Szent Teréz-székesegyház és a püspökség épülete közötti térre helyezte át. A szobrot 1966. október 30-án szentelték fel új helyén. Itt 2014-ig állt, majd a Magyar Nemzeti Tanács kezdeményezésére megkezdődtek a szobor visszahelyezésének munkálatai. A kezdeményezést a Magyar Kormány és a helyi önkormányzat is támogatta. Az eredeti helyére visszaállított Szentháromság-szobrot 2016. május 22-én szentelték fel.