2024. április 27., szombat
SPORTHÍREK

Palermóból indul a Giro

KERÉKPÁROZÁS

Minden bizonnyal egy rövid palermói egyéni időfutammal fog rajtolni az idei Giro d’Italia. Az októberre halasztott olasz körverseny – amelynek az első három etapjára eredetileg Magyarországon került volna sor – nagyrészt követni fogja a korábban tervezett útvonalat, egyedül az első héten kellett módosításokat eszközölni, miután az európai járványhelyzet miatt törölték a magyarországi vendégeskedést. A sajtóhírek rámutatnak, a lebonyolító RCS Sports cég az október 3. és 25. között esedékes viadal közepétől kezdve semmilyen változást nem akar az útvonalban, annak érdekében, hogy a várhatóan sorsdöntő hegyi szakaszok, illetve időfutamok elhelyezkedése ne változzon. Az általában jól értesült Tuttobiciweb portál tájékoztatása szerint a nyitányra a szicíliai fővárosban, Palermóban kerül sor, a 8,6 kilométeres egyenkénti időfutam pályája hasonlítani fog a Budapestben tervezett kronóéhoz. A második etap Monrealétól Agrigentóba tart majd, ez lett volna eredetileg az első olaszországi nap, a harmadik etapon pedig az Etna csúcsán lesz a befutó. A szervezők az első hét második felében pótolhatják be a két elmaradt magyarországi tömegrajtos szakaszt, feltehetőleg Dél-Olaszországban.

KOSÁRLABDA

Nem vált bajnokságot a Partizan

A következő európai szezon során is az Eurokupában szerepel a Partizan csapata, és ezen a bajnokságon keresztül próbálja meg kiharcolni az indulást az Euroligában. Erről Ostoja Mijailović klubelnök tájékoztatta a nyilvánosságot egy minapi sajtóértekezleten, amelyen kiderült, hogy a csapat szakmai vezetősége komolyan fontolóra vette a FIBA meghívóját a párhuzamos európai sorozatba, a Bajnokok Ligájába. A klubelnök rámutatott, négy lehetőség előtt álltak a következő szezonra nézve. Az első, a szintlépés és az Euroliga-indulás Jordi Bertomeuék döntésével ellehetetlenedett. A második lehetőség volt a FIBA BL-sorozata, a harmadik, hogy a járvány kiváltotta pénzügyi helyzet fényében 2020-ban a Partizan nem játszik európai bajnokságot. A negyedik választás, az Eurokupában való maradás volt anyagi és a játék szempontjából a legkézenfekvőbb.

A Partizan az Eurokupa Top 16 fázisában a legjobb mérleggel, 5/1-gyel jutott negyeddöntőbe, a trófea egyik nagy várományosa volt. Az eset pikantériája, hogy a Bajnokok Ligája a FIBA által szervezett sorozatok első vonala, bár egyelőre jóval gyengébbnek számít, mint az Euroliga által irányított tornák.

KÉZILABDA

Három győri és egy ferencvárosi

A címvédő Győr három, az FTC pedig egy játékossal képviselteti magát a női kézilabda BL mostani szezonjának legjobbjai közt. Az európai szövetség (EHF) pénteken tette közzé a szavazás végeredményét, a szervezet oldalán több mint 23 ezer szurkoló voksolt a legjobbakra, tíz kategóriában (a hét poszt, a legjobb védő, legjobb fiatal – 1997-ben vagy az után született – játékos és a legjobb edző). A győri együttesből a kapusoknál Amandine Leynaud, az irányító Stine Oftedal és a védekező Eduarda Amorim végzett az élen, míg a Ferencvárosból Háfra Noémi a legjobb fiatalnak járó elismerést érdemelte ki. A legtöbb szavazatot a Siófok korábbi játékosa, a román Valcea beállója, a tunéziai születésű, de már a magyar válogatottban bemutatkozott Elghaoui Asma kapta.

A női kézilabda BL 2019/20-as idényének álomcsapata: Amandine Leynaud (Győr), Jovanka Radičević (Budućnost), Anna Vjahireva (Rosztov-Don), Stine Oftedal (Győr), Elghaoui Asma (Valcea), Cristina Neagu (CSM Bucuresti), Sanne Solberg (Esbjerg). A legjobb védő: Eduarda Amorim (Győr). A legjobb fiatal: Háfra Noémi (FTC). A legjobb edző: Emmanuel Mayonnade (Metz).

Több pihenő a női Eb-n

Az eddiginél több idejük lesz a pihenésre a válogatottaknak a decemberi, norvég–dán közös rendezésű női kézilabda-Európa-bajnokságon. Az EHF közleménye kiemeli, hogy a december 3. és 20. között sorra kerülő tornán 16 csapat szerepel, és 47 mérkőzést rendeznek. A kontinensviadal az eddigi 17 helyett 18 napig tart majd, hogy a legjobb csapatoknak több pihenőidejük legyen. Azoknak a válogatottaknak, amelyeknek a csoportkör után helyszínt kell változtatniuk, az utazást követő napon biztosan nem lesz majd mérkőzésük a középdöntőben. Ugyanez az elv érvényesül a döntő hétvége előtt, ugyanis a középdöntő utolsó fordulójára december 15-én, kedden kerül sor, az elődöntőket pedig 18-án, pénteken játsszák. A csoportmeccseket Trondheim mellett Herningben és Frederikshavnben rendezik, a középdöntőre Herningben és Stavangerben, a döntő hétvégére pedig Oslóban kerül sor.

A menetrend véglegesítése előtt az EHF egyeztetett a nemzeti szövetségekkel, játékosokkal és edzőkkel is.

ATLÉTIKA

Nem versenyezhet a világbajnok

Az atlétika tisztaságáért felelős nemzetközi testület (AIU) ideiglenesen felfüggesztette a női 400 méteres síkfutás világbajnokának, a bahreini Szalva Eid Naszernek a versenyzési jogát. Az AIU pénteken közölte, a szankcióra azért került sor, mert a futó nem állt a doppingellenőrök rendelkezésére, illetve nem vezette megfelelően a holléti nyilvántartását. Naszer tavaly minden idők harmadik legjobb idejével, 48,14 másodperccel nyerte meg a női 400 métert a dohai atlétikai világbajnokságon. A 22 esztendős, nigériai születésű, 2014 óta bahreini állampolgárságú sportoló 2019-ben jelölt volt az év női atlétája címre.