2024. április 20., szombat
TRIANON 100 ÉVE – A NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS NAPJA

Megemlékezés az országzászlótartónál

Tegnap délután Gunarason az összetartozás napja alkalmából tartottak megemlékezést, a helyi közösség szervezésében.

Gunarason az országzászlótartónál emlékeztek (Lakatos János felvétele)

Gunarason az országzászlótartónál emlékeztek (Lakatos János felvétele)

Az esemény a helyi katolikus templomban szentmisével kezdődött, amelyet ft. Zsolnai István szolgáltatott. A misét követően az országzászlótartó emlékműnél került sor alkalmi megemlékezésre a helyi Dózsa György Általános Iskola és a József Attila Művelődési Egyesület összeállításában. Fellépett Dér Zsolt hegedűművész, aki eljátszotta a nemzeti himnuszt és a Nélküled című zeneszámot.

Az eseményen jelen volt Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere, Tomik Nimród, a Vajdasági Magyar Szövetség Topolya községi listájának vezetője és a községi tanács tagjai.

Az idei megemlékezés díszszónoka Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő volt. Fremond elmondta, hogy száz évvel ezelőtt a szomszédos országok temették Magyarországot.

– Ezt a száz évet sikerült túlélni a határon túli magyarságnak, s erre büszke lehet minden anyaországban élő és határon túli magyar, mert nem volt könnyű magyarként megmaradni. Nem véletlen, hogy a magyar kormány és a határon túli magyarság az összetartozás napjává választotta ezt a napot, június 4-ét. Nekünk erőt kell merítenünk ebből a dátumból, és minden nap bizonyítanunk kell, hogy erősek és kitartóak vagyunk – mondta Fremond, majd arról is szólt, hogy azért tudott megmaradni az itteni magyar közösség, mert összetartott. Annyi mindent valósított meg itt Szerbiában ez a közösség, hogy büszkék lehetünk. Folyamatosan dolgozik a fejlesztéseken, és a fiatalok számára jövőt épít – fogalmazott a képviselő.

Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke arról számolt be lapunknak, hogy 5. alkalommal tartottak megemlékezést az összetartozás napja apropóján.

– Abból az alkalomból kezdődött ez a megemlékezéssorozat, hogy öt évvel ezelőtt felújítottuk a helyi közösség előtt álló országzászlótartó emlékművet. Erről azt kell tudni, hogy az egyedüli épkézláb országzászló, amely a Délvidéken található. A nemzeti összetartozás napján minden évben tartunk itt egy kisebb megemlékezést – mondta el a tanácselnök. Jóleső érzés, hogy ez senki számára nem jelent provokációt – fogalmazott Csorba, majd arról is szólt, hogy az idei eseménynek külön hangsúlyt ad, hogy 100 évvel ezelőtt írták alá a trianoni békediktátumot.