2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS

Elhunyt Ceno Cenov

Nyolcvanéves korában elhunyt Ceno Cenov, a birkózósport egyik fontos irányítója, a nemzetközi szövetség (UWW) európai szekciójának elnöke, a büró volt tagja.

A bolgár sportvezető 1939-ben született a Plovdiv melletti faluban, Markovóban. A szófiai Kliment Ohridski Egyetemen szerzett diplomát történelem és régészet szakon. A hetvenes évek végétől került közelebbi kapcsolatba a birkózással, előbb a bolgár szakszövetség főtitkára, majd alelnöke, 1987 és 1989 között pedig az elnöke volt. Emellett 1989 és 1993 között a Bolgár Testnevelési és Sportszövetség főtitkáraként dolgozott, s 1992-ben tagja lett a hazája olimpiai bizottságának, amelyben 2005 novembere óta az ellenőrző bizottság elnöke tisztségét töltötte be.

Ami a világ birkózásában kifejtett tevékenységét illeti, 1978-ban lett a nemzetközi szövetség (FILA, majd UWW) európai szekciójának tagja, 1995-től az elnöke. 2002-ben a büró tagjává választották meg, 2008-ban és 2014-ben újraválasztották, 2016-ban alelnöknek nevezték ki.

Nenad Lalović, az UWW elnöke, a NOB végrehajtó bizottságának tagja így méltatta Cenovot a szervezet honlapján: „Mint hosszú ideig tevékenykedő sportvezető és történész hatalmas tudással rendelkezett a birkózás kulturális örökségéről, különösen annak európai összefüggéseiről. A legmagasabb szinten képviseltette magát szövetségünkben és a bolgár sportvezetésben, kulcsszerepet játszott sportágunk modernizálásában, miközben megőrizte annak alapvető értékeit. Nagyon hiányzik az egész birkózóközösségnek, részvétünket fejezzük ki a feleségének és a családjának.”

Temetéséről később intézkednek.