2024. április 27., szombat

Fizetik a második minimálbért

Siniša Mali pénzügyminiszter megerősítette a korábban bejelentett hírt, miszerint június 4-én, csütörtökön kifizetik a 30 ezer dináros minibálbért a vállalkozóknak, a mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak. Az összeg fele nagy vállalatokhoz kerül. A Szerbiai RTV-nek tett nyilatkozatában a miniszter kifejtette, hogy az állam célja agresszíven hozzálátni az újrafoglalkoztatásnak, hogy az életszínvonal is növekedhessen az országban.

Reggel 7 órakor megnyitották a Kincstári Igazgatóságot, és ezzel megkezdődhetett a 31 milliárd dinár kifizetése mintegy 235 ezer gazdasági szubjektum csaknem 50 ezer foglalkoztatottjának. Erre a célra az államkasszából összesen 32 milliárd dinárt fordítottak.

Ez a beigért három közül a második minimálbér. Első alkalommal május 7-én folyósították, a harmadikat pedig július elejére tervezik, mondta a miniszter, hozzáfűzve, hogy az egész „csomag” 5,1 milliárd eurót ér.

Amint a munkaadó számlájára megérkezik a pénz, azonnal át tudja utalni a foglalkoztatottnak, ha ez nem történik meg, akkor a pénz visszakerül az államkasszába. Ezzel akadályozzák meg az esetleges visszaéléseket. A dolgozók legkésőbb péntekig számíthatnak erre az összegre.

Amíg a mikro, a kis- és közepes vállalatok a teljes minimálbér összegét megkapják, a nagyobb vállalatokban a dolgozók 15 ezer dinárra számíthatnak, mert ezekben a vállalatokban kényszerszabadságra küldték a dolgozókat a megcsappant munka, esetenként pedig a teljes munkabeszüntetés miatt.

A három minimálbér kifizetése az állam gazdaságot serkentő intézkedései közé tartozik, amelyet azért vezetett be, hogy csökkentse a koronavírus-járvány okozta válságot. A támogatásra azok a vállalatok jelentkezhettek, amelyeket 2020. március 15-e előtt alapítottak és jegyeztek be, de feltétel volt az is, hogy április 10-éig a dolgozók legfeljebb 10 százalékát bocsátották el.