2024. április 27., szombat

Kelendő a szerbiai földieper

Legtöbbet az oroszok és a lengyelek visznek el

A Közép-Szerbia északnyugati részén található Pocerina régió híres az epertermesztésről. Május 1-jétől, amióta megkezdődött a felvásárlása, minden faluból több száz tonna földiepert visznek el, s akár több ezer tonna is kerülhet a határon túlra a környékről. Már évek óta nagy mennyiségeket átvesznek az oroszok, de az utóbbi időben a lengyelek is egyre nagyobb érdeklődést mutatnak. Ezen a vidéken terem a legjobban a Clery földieperfajta, és ezt keresi leginkább az orosz piac. Az idény végét a konkurens országokból, elsősorban a Moldáviából érkező földieper alacsony ára határozta meg. A pocerinai régióban azonban a felvásárlók szinte harcoltak a gyümölcs minden kilogrammjáért. Az árát a termelők határozták meg, és van, aki nem hajlandó 350 dinárnál kevesebbért adni – írja az Agroklub.

– A szerbiai földieper, főleg az, ami ezen a környéken terem, jobb, mint a külföldi. A šabaci piac a Clery eperfajtát kínálja, amiből délen kevés van, ebben a térségben azonban kiválóan terem. Közepes mérete miatt ez a legkeresettebb Oroszországban. A szerbiai földiepernek van a legjobb íze és illata – közölte Lazar Jovanović, az egyik kruševaci felvásárló.

Az időjárási feltételek kedvezőek voltak a földieper-termesztők számára. Az alacsony hőmérséklet az érés kezdetén, valamint az eső, ami elkerülte a szüretelés időszakát, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az idei termés kiváló minőségű legyen. Ilyenre hosszú idő óta nem volt példa ezen a vidéken.

– A külföldi piacokra szánt földieper fontos, hogy szilárd, jól hűtött legyen, és nem lehet nedves, lágy vagy túlérett sem. Meg kell felelnie az összes követelménynek, hogy elviselhesse a három-négy napos szállítást. A friss gyümölccsel való kereskedelem nagy kockázattal jár, hiszen ha a termék sérült, sok pénz odaveszhet. Ezért a termelőknek mindig azt javasoljuk, hogy fektessenek be az ültetvényükbe – mondta Jovanović.

A termelők elégedettek a hozammal, a minőséggel és a felvásárlási árral is, az idei idényt csak a 2017-es évvel lehet összehasonlítani. Azonban nem minden termelő járt jól. Attól tartva, hogy a járványügyi helyzet megakadályozza az eper eladását és kivitelét, sok termelő feladta a gyümölcsbe való beruházást. A szakemberek szerint ez az egyik fő oka a nagy keresletnek.