2024. április 26., péntek

Az „IPA-hajó” Karlócára érkezett, de a községi vezetőség nem mutatkozott

Bemutatták Karlóca község új hajóját a Pasent étteremben, de a 021.rs tudósítása szerint a hét eleji átadón nem jelentek meg sem Nenad Milenković községi elnök, sem Stefan Stević, a helyi önkormányzat vezetője.

A hajó és a köré kidolgozott projektum a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósult meg, értéke pedig elérte a 377.000 eurót. A község 129.000 euró vissza nem térítendő támogatás haszonélvezője. A projektum célja tematikus borút kialakítása a Dunán.

A projektumot két regionális kormányzati szerv: Bács-Kiskun megye és Vajdasági AT kezdeményezte, mint ahogyan Karlóca község is, a céljuk pedig az volt, hogy összekössék a két határmenti övezet bortermelőit. Egy hajó beszerzése is a projektum része volt, aminek segítségével a bortermelő vidék feltámasztásán, identitásának tudatosításán lehet dolgozni. A hajó hét-kilenc napos kirándulásokat tehet a régióban, legjobb esetben 10 utast tud szállítani és 2 tagú legénységet. 

Marko Ćalušić, a karlócai helyi és gazdasági fejlődési irodából elmondta, hogy a projektum kifizetődő lesz, mert teljes egészében kifizették az IPA-alapból, sőt karbantartására, üzemanyagra és a legénysége ellátására is biztosítottak az eszközök. A bejegyzés egy évig érvényes, ennek költsége éves szinten eléri a 350.000 dinárt.

A tartományi művelődési titkárságnak partner státusza van a projektumban, a kulturális programokért felelős. A titkárság kb. 7800 euróval járul hozzá a projektum sikerességéhez, mely a partneri szerződés szerint nonprofit jellegű.