2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Szabad az út Olaszországban

Sorra enyhítenek az államok a járványügyi korlátozásokon – Nyitva a montenegrói határ

Olaszország holnaptól megnyitja határait az EU-tagállamaiból és Nagy-Britanniából érkezők, június 15-étől pedig az összes többi külföldi előtt is. Az új típusú koronavírus-járvány megfékezése végett korábban bevezetett hatósági intézkedések enyhítésének köszönhetően az olaszok immár elhagyhatják a tartományt is, ahol a lakhelyük található, vagyis szabadon utazhatnak az országon belül.

Bár június 3-ától Olaszország megnyitja külső határait az EU-ból és Nagy-Britanniából érkezők előtt, akikkel szemben a karanténkötelezettséget is megszüntetik, az olasz állampolgárok még nem utazhatnak szabadon sok uniós tagállamba.

A kölcsönösség elvéhez ragaszkodó Luigi Di Maio olasz külügyminiszter június 5-én Németországban, másnap Szlovéniában, június 9-én pedig Görögországban egyeztet a honfitársai beutazására vonatkozó ottani korlátozások eltörléséről. Az olaszok előtt jelenleg 22 EU-tag tartja zárva határait.

Június közepétől Olaszországban megnyitják a nyári gyerektáborokat, mozikat, színházakat, koncerttermeket és a szórakozóhelyeket. Ám továbbra is tilos lesz az öleléssel vagy csókkal történő köszöntés az utcán.

Továbbra sem engedélyezett az értekezletek, munkatalálkozók és kongresszusok megrendezése. Az idősotthonokat sem lehet látogatni. A presszókban, éttermekben és szállodákban pedig még mindig tilos a büféreggeli és a büféebéd.

Az Egyesült Királyságban is enyhítettek a járványügyi korlátozásokon. Tegnap újranyitott az iskolák egy része, de csak az alsósok számára kezdődött meg a tanítás.

Portugáliában is lazítottak a szigoron: 2,5 hónap záróra után újranyitottak a mozik, színházak és a koncerttermek. A sportlétesítmények is kitárhatják a kapuikat, igaz, szigorúbb higiéniai előírások mellett, és a távmunka is opcionálissá válik. A lisszaboni régió kivételével országszerte kinyithatnak a bevásárlóközpontok is.

Moszkvában a parkok, a nem élelmiszert árusító üzletek és a javító-tisztító szolgáltatások térhettek vissza a korábbi munkarendhez, mivel a helyi hatóságok szerint sikerült lelassítani a járvány terjedését. A moszkvaiaknak a maszkviselési és távolságtartási kötelezettség, valamint a digitális forgalmi engedélyek rendszerének fenntartása mellett korlátozás nélkül engedélyezték a reggeli szabadtéri testmozgást, illetve a nappali sétát is.

Szentpéterváron megszűnt a kötelező utcai maszkviselet és a 65 éven felüliek önizolációja, ismét látogathatóvá tették a temetőket.

A nyugat-balkáni országok is enyhítettek tegnaptól a szabályokon, s megnyitották a határaikat bizonyos országok állampolgárai számára.

Bosznia inkább a szomszédból érkezőket várja, akik szabadon léphetnek be, ám a máshonnan érkezők számára meghívólevél és 48 óránál nem régebbi, negatív koronavírus-teszt kell.

Montenegróban majdnem egy hónapja nem regisztráltak új koronavírusos beteget, s ezzel összefüggésben az országba tegnaptól külföldiek is mehetnek. Belépéskor a montenegróiaknak, s azoknak, akik onnan jönnek, ahol a fertőzöttek száma százezer lakosonként nem éri el a 25-öt, nem kell karanténba vonulniuk, míg a többi országból érkezők 14 napos elkülönítésre kötelezhetőek.