Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Erőszakkal az erőszakért

Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt elítélte az erőszakot

Magyar Szó online

2020. május 31., 11:52 >> 2020. május 31., 17:59

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden discuses the coronavirus, Thursday, March 12, 2020, in Wilmington, Del. (AP Photo/Matt Rourke)

Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden discuses the coronavirus, Thursday, March 12, 2020, in Wilmington, Del. (AP Photo/Matt Rourke)

Elítélte vasárnap az afroamerikai George Floyd halála miatti tiltakozásokon megnyilvánuló erőszakot az elnökségre pályázó Joe Biden. A demokrata párti politikus ugyanakkor úgy vélte, hogy az amerikaiaknak joguk van tiltakozni a rendőri brutalitás ellen.

-Az ilyen kegyetlenkedés elleni tiltakozás jog és szükségszerűség. Ez tipikus amerikai reagálás" - olvasható az elnökjelölt-aspiráns Washingtonban kiadott közleményében. "A városok felgyújtása és a céltalan rombolás viszont nem az. Sem az emberéleteket veszélyeztető erőszak" - tette hozzá Biden.

Indianapolisban a rendőrség "számos lövöldözés" ügyében nyomoz, amelyekben egy ember meghalt. Randal Taylor, a város rendőrfőnöke megerősítette, hogy voltak lövöldözések, de a részletekre nem tért ki. A rendőrség később a Twitter mikroblog portálon közölte, hogy a lövöldözésekben nem vettek részt rendőrök.
Minneapolisban sikerült leállítani az afroamerikai férfi feltehetően rendőri erőszak miatt bekövetkezett hétfői halála után napokig tomboló erőszakot. Letartóztatás közben a levegőért könyörgő férfinek egy rendőr percekig a nyakán térdelt, majd később a férfi a kórházban életét vesztette. A rendőrt pénteken őrizetbe vették és emberölésben való részesség vádjával eljárás indult ellene.
A rendőrség és a Nemzeti Gárda az este 8 órakor életbe lépő kijárási tilalom után hatolt be a városba, könnygázzal és gumilövedékkel oszlatta a tömeget.
Minneapolisban gumilövedék találta el a Reuters brit hírügynökség forgatócsoportjának két tagját szombat éjjel, amikor a rendőrség behatolt a város délnyugati részébe egy mintegy 500 tüntető által elfoglalt területre a kijárási tilalom kezdete után. Julio-Cesar Chavez operatőr felvételén lehetett látni, amint egy rendőr közvetlenül rá céloz, amikor a rendőrök elkezdték gumilövedékkel és könnygázzal oszlatni a tüntetőket. Néhány perccel később Chavezt és Rodney Sewardot, a Reuters biztonsági tanácsadóját több gumilövedék is eltalálta, amint egy közeli benzinkútnál kerestek fedezéket.

Mindkét férfi megsebesült a karján, Chavezt a nyakszirtjén is találat érte. A Reuters munkatársai igazolták magukat, hogy újságírók. Pénteken a CNN amerikai hírtelevízió afroamerikai munkatársát vették őrizetbe kamerával a kezében Minneapolisban.
A Sajtószabadság Riporterek Bizottsága (RCFP) nevű washingtoni nonprofit szervezet a The New York Times című napilap szerint mintegy 10 olyan jelentést kapott, amelyek szerint a tüntetések alatt újságírókat fenyegettek vagy rájuk is támadtak.

A virginiai Richmondban második éjjel ostromolták a tüntetők a rendőrkapitányság épületét, a rendőrök sorfalat álltak szombat éjjel az épület körül.
Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti közölte, hogy a kaliforniai kormányzó 500-700 nemzeti gárdistát vonultat fel a városban. Tüntetők rendőrautókat gyújtottak fel, boltokat fosztogattak, és összecsaptak a rendőrökkel. Péntek éjjel több száz embert vettek őrizetbe. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó a szombati erőszakos tüntetések után szükséghelyzetet rendelt el Los Angelesben.
Az AP amerikai hírügynökség adatai szerint szombatig 17 amerikai városban közel 1400 embert állítottak elő, ez a szám vasárnapra feltehetően tovább nőtt, mert szombaton is folytatódtak a tiltakozások.
Egy vatikáni bíboros felszólította az amerikai lelkipásztorokat, lépjenek fel a nyugalom érdekében az erőszakos tüntetések ellen.
A ghánai származású Peter Turkson, aki társadalmi igazságossággal és a fejlesztéssel kapcsolatos ügyekért felelős a Vatikánban, kijelentette, hogy Floyd halála "szégyenletesen embertelen és nagyon szomorú volt". A vasárnapi miséken felolvasandó, a Twitteren közzétett üzenetében a bíboros hangsúlyozta: "ne súlyosbítsuk a történteket, ne szennyezzük be Floyd emlékét erőszakkal".

Az amerikai katolikus egyház vezetősége határozottan elítélte Floyd meggyilkolását hangsúlyozva, hogy a fajgyűlölet "valóságos veszély, amellyel szembe kell szállni".
Atlanta polgármestere, ahol szintén tömegtüntetések vannak, azt üzente a tüntetőknek: "ha a múlt éjjel tüntetni voltak, a jövő héten valószínűleg Covid-19-tesztre lesz szükségük".
Keisha Lance Bottoms szombat este figyelmeztetett: "még mindig világjárvány van Amerikában, amelynek a színesbőrűek közül többen esnek áldozatul".
Az Egyesült Államokban vasárnap délelőttig több mint 1,77 millió embert diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal, a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 103 781 ember halt bele, és 416 461-en gyógyultak meg a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége