2024. április 27., szombat

Megtámadták Sergej Trifunovićot

A Szabad Polgárok Mozgalmának vezetőjét Belgrád központjában támadták meg, miközben a választásokon való részvételhez gyűjtött támogatói aláírásokat.

A belügyminisztérium kiadott közleményében az áll, hogy Sergej Trifunović két férfival keveredett szóváltásba. Egyikük, a 67 éves Ž. A. rövid ideig tartó veszekedést követően, ököllel megütötte Trifunovićot. A belügyi dolgozók őrizetbe vették a támadót, és egy másik 65 éves férfit, M. Đ.-t is, akivel a mozgalom vezetője szintén összeszólalkozott.

A közlemény azt is megemlíti, hogy a rendőrség vette elejét a még nagyobb inciensnek, a rendbontókat pedig azonnal őrizetbe vették, ügyüket átadták az illetékes ügyészségnek.

Trifunović a sajtónak nyilatkozva kifejtette, támadói az ellenzék szimpatizánsai, akik őt azért provokálták, mert nem állt be a választásokat bojkottáló pártok sorába. Elmondta azt is, emiatt már napok óta tűri bizonyos aktivisták "legválogatottabb" sérelmeit. Úgy véli egyes sajtóorgánumok rágalmai, melyek az általa vezetett mozgalmat megbélyegzik azzal, hogy eladta magát a hatalomnak, ilyen tettlegességig fajuló incidenshez vezettek. 

Trifunović megtámadását több ellenzéki párt is elítélte, köztük az 1 az 5 millióból polgári tömörülés is.