2024. április 25., csütörtök
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Eb helyett klubfoci

Miután a napokban kiderült, hogy hamarosan Magyarországon és Szerbiában is visszatérhetnek a szurkolók a stadionokba, újabb pozitív hírek érkeztek a futballvilágból. A nyár az Európa-bajnokságról szólt volna, de a járvány miatt idén klubfoci lesz terítéken. A már visszatérő Bundesliga mellett június 11-étől a spanyol, június 17-étől az angol, június 20-ától pedig az olasz bajnokság mérkőzéseit is nézhetjük a tévében. A La Ligából 11, a Premier League-ből 9, a Serie A-ból 12 forduló van hátra. A párharcok mindegyikét zárt kapuk mögött rendezik.

Érdekesség, hogy Franciaországban június 2-án enyhítenek az egészségügyi óvintézkedéseken, így utólag elmondható, hogy talán kissé átgondolatlan döntés volt áprilisban lefújni a Ligue 1 versenyfutását…

Isztambul nem kér a BL-döntőből

Meg nem erősített spanyol és portugál sajtóhírek szerint előfordulhat, hogy mégsem Isztambulban rendezik meg a Bajnokok Ligája döntőjét. A törökök már tájékoztatták az UEFA-t, hogy a jelenlegi körülmények között – nézők nélkül – nem akarják megtartani a finálét. Az Európai Labdarúgó-szövetség máris dolgozik egy B terven, hogy új helyszínre költöztessék a szezon legjelentősebb eseményét. A döntőre augusztus végén kerülhet sor.

A Real Madrid a legértékesebb

Továbbra is a Real Madridot tartja a legértékesebb európai futballklubnak a KPMG könyvvizsgáló cég. A spanyol egyesület értékét közel 3,5 milliárd euróra becsüli a vállalat, amely ötödik éve készítette el összeállítását az európai klubokról. A listán annak ellenére a Manchester United maradt a második helyen, hogy a pályán korántsem olyan eredményes, mint az élmezőny többi együttese. A harmadik helyre a Barcelona jött fel a Bayernt megelőzve, a bajor klub értékét már hárommilliárd euró alá becsülik. A jelentés a klubokat vállalati értékük alapján rangsorolja, amely a jövedelmezőséget, a népszerűséget, a sporteredményeket, a televíziós közvetítési jogokat és a stadion tulajdonjogi viszonyait vette figyelembe január elsejei állapotig, azaz a koronavírus-járvány hatásai még nincsenek benne. A KPMG listája szerint a tíz legértékesebb európai klub: Real Madrid 3,5 milliárd euró, Manchester United 3,3, Barcelona 3,2, Bayern 2,9, Liverpool 2,7, Manchester City 2,7, Chelsea 2,2, Tottenham 2,1, PSG 1,9, Arsenal 1,8.

Utálják a Leedset és a ’Poolt

A legkevésbé kedvelt futballcsapat Angliában a Leeds United, legalábbis egy sajátos statisztika szerint, amely a szurkolói gúnydalok darabszáma alapján készült. A korábbi háromszoros angol bajnok, jelenleg a második vonalban szereplő együttes azzal került az utálatlista élére, hogy más csapatok drukkerei 117 olyan éneket kreáltak, amelynek szövegében szapulják, gúnyolják, szidják a Leeds Unitedet. A FanChants weboldal által vezetett lajstrom szerint a dalverseny második helyezettje a Premier League bajnoki címének várományosa: a Liverpoolt 50 nótában éneklik meg a legkevésbé sem támogató, hanem nagyon is támadó stílusban, a harmadik Tottenham rovására pedig 42 házi szerzeményben utálkoznak az ellendrukkerek. A listán az első tízben szerepel még az élcsapatok közül a Manchester City (39), a Manchester United (34), a Chelsea (29) és az Arsenal (21) is.