Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

TRIANON 100

Üzenet a jövőnek

Kalmár Ferenc, a magyar szomszédságpolitika fejlesztéséért felelős miniszteri biztos levele a százéves évforduló kapcsán

2020. május 29., 08:52 >> 2020. május 29., 15:34

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Kalmár Ferenc

Kalmár Ferenc

Tisztelt Magyar Nemzettársaim, Honfitársaim!

Szívesen élek a lehetőséggel, hogy üzenhetek a jövőnek. Magyarként teszem ezt, mégpedig erdélyi gyökerekkel rendelkező magyarként.

Most, Trianon 100. évfordulóján elgondolkozom a nemzet elmúlt 100 évén, de természetesen mindenki végiggondolja ilyenkor azt is, hogy ez a nemzeti tragédia, amely Muhival és Moháccsal említhető egy napon, hogyan érintette közvetlenül vagy közvetve családjainkat.

Száz évvel ezelőtt az akkori győztesek közül sokan azt remélték, hogy a magyarság mára már asszimilálódik a környező nemzetekbe. Évezredes kultúránkat és nagyszerű világraszóló teljesítményeinket pedig könnyűszerrel magukévá tehetik. Hál’ Istennek nem így lett. A nemzet gerincét nem sikerült megtörni. Ma is létezünk, fejlődünk, és a Kárpát-medencében még mindig többséget alkotunk. Sőt, az elmúlt száz évben olyan politikai, tudományos, kulturális, sportteljesítményeket tettünk a világ asztalára, amelyek talán felül is múlják az előző évszázadokbélieket. Büszkék lehetünk az elmúlt 100 évben szerzett Nobel-díjakra, zenei óriásainkra, valamint a majdnem kétszáz aranyéremre, amelyeket sportolóink az újkori olimpiai játékokon szereztek. Büszkék lehetünk arra, hogy még így megfogyatkozva is, a magyar virtusunkkal, szabadságszerető népként olyan ’56-os forradalmat tudtak elődeink megvívni, amely végzetes sebet ejtett a kommunista rendszeren. Szembe mertünk szállni a világ egyik legnagyobb, ha nem az akkori legnagyobb és legerősebb hadseregével. Büszkék lehetünk teljesítményünkre, amely bármely nemzettel történő összehasonlításban is megállja a helyét.

Mindezek ellenére veszélyeztetett nemzet vagyunk. Továbbra is vannak utódállamok, amelyek csak szóban barátiak, de valójában a gyengítésünkre és végső felszámolásunkra törekednek. Ezért, amikor a jövőre gondolok, és a jövő nemzedékekre, első kérésem feléjük az, hogy feltétlenül őrizzék meg magyarságukat, magyar önazonosságukat, bárhol is éljenek a Kárpát-medencében vagy a világban, bármilyen más többségi kulturális környezetben. Meg kell őrizniük, továbbfejleszteniük és gyarapítaniuk Magyarországot. Legyenek erősek, és őrködjenek, hogy gyermekeik is vigyék tovább a magyarság éltető lángját.

Vannak köztünk, akik szeretik bírálni, kritizálni saját nemzetüket. Üzenem nekik, hogy nincs jó és rossz nemzet. Minden nemzetben vannak jó és rossz tulajdonságok. Én azt a magatartási elvet örököltem édesapámtól, hogy aki a nemzetét és vallását elhagyja, az nem ember. Aki Isten akaratából és kegyelméből magyarnak született, vállalnia kell úgy az ebből fakadó jót, mint a szükséges küzdelmet, harcot, nehézségeket és kiállást is.

Tetszik vagy nem tetszik, jó vagy rossz az életünk, ez a miénk. Itt vagyunk itthon. E földön nincs más hely, ahol itthon lennénk. Bárhol legyünk is a világban, ez az a hely, ahova mindig hazajöhetünk.

Ne hagyják a Kárpát-medence Anyaországon kívüli területein lévő kulturális örökségünket se ellopni, hiszen ezt elődeink teremtették, és a magyar kulturális örökséghez tartoznak akkor is, ha most mások dicsekednek vele, mintha sajátjuk volna.

Nemzetünk megmaradásának egyik nélkülözhetetlen záloga a vallás. Sose feledjék, hogy keresztények vagyunk. Európa akkor tudta megoldani problémáit, ha visszatért a keresztény gyökerekhez, ebből merítve erőt és bölcsességet. Isten velünk van, hiszen másképp nem történhetett volna, hogy a magyarság legnagyobb búcsújáró helye ma is a Kárpát-medence legkeletibb részén van. Olyan történelmi egyházi személyiségek születtek és tevékenykedtek a nemzetért, mint Márton Áron vagy Tőkés László.

Kérem magyar utódainkat, legyenek szolidárisak egymással. Nemzeti közösségünk a múltban is csak összefogva tudta elérni eredményeit. A széthúzás pusztuláshoz, nemzetvesztéshez vezet. Ennek következménye, hogy mások fognak uralkodni felettünk.

Ne feledjék: a szolidaritás egymás segítését is jelenti.

Összegezve: okuljanak a múlt hibáiból, legyenek büszkék magyarságukra, tartsák meg nemzeti önazonosságukat, maradjanak meg keresztényeknek, legyenek egymással szolidárisak, szeressék, erősítsék és gyarapítsák családjukat és hazánkat: Magyarországot és a Kárpát-medencét.

Isten áldja utódainkat, a magyar nemzetet, Magyarországot!!!


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége