2024. április 26., péntek

Slobodno iz Srbije u Mađarsku

Od ponedeljka su svih devet graničnih prelaza u funkciji

Građani Srbije od ponedeljka u 10 sati mogu slobodno da putuju u Mađarsku bez ikakvih epidemioloških ograničenja. To su potvrdili u ponedeljak ministar za spoljnu ekonomiju i inostrane poslove Mađarske Peter Sijarto, ministarka Srbije za evropske integracije Jadranka Joksimović i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, koji je i predsednik i Saveza vojvođanskih Mađara na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj kod graničnog prelaza Reske.

Joksimović, Pastor i Sijarto na konferenciji za novinare

Joksimović, Pastor i Sijarto na konferenciji za novinare

Peter Sijarto je naglašavajući delotvornost mere Srbije i Mađarske protiv pandemije rekao da su danas stvoreni uslovi da se život vrati u naviknuti kolosek. Srpski i mađarski državljani, dodao je mađarski ministar inostranih poslova, mogu slobodno da prelaze granice obe države.

To praktično znači da državljani Srbije mogu da ulaze na teritoriju Mađarske bez karantinske obaveze. To isto važi i za mađarske državljane. Uslovi za to su stvoreni nakon što je srpska vlada protekle nedelje donela odluku o otvaranju svojih graničnih prelaza prema susednim državama. S obzirom da je za Mađarsku oduvek važio princip recipročnosti, od sada i ona otvara svoje granice i omogućava srpskim državljanima slobodno putovanje. S ovim se stvaraju uslovi za ponovni susret porodica i zajednica sa obe strane granice. Takođe se otvara mogućnost da ekonomski i trgovinski odnosi dobiju novi zalet. U vezi ekonomije želeo bih da najavim nastavak ekonomskog razvojnog programa u Vojvodini, mađarska vlada je za sledeći krug odobrila finansijsku podršku vrednu šest milijardi forinti za 54 srednjih i velikih projekata – naveo je Peter Sijarto.

- Slobodan prelazak granica između jedne države Evropske unije i države koja nije članica unije znači više od simbolike – naglasio je Peter Sijarto uz navode da to potvrđuje da je Srbiji mesto u EU, da bi Evropska unija sa Srbijom dobila mnogo, ali i to da Srbija mora što pre da postane članica. – Važno je podvući da mi otvaramo granice pred državama koje poštujući zakon putuju iz jedne u drugu državu. Ti mađarski i srpski državljani mogu da saobraćaju na svih devet graničnih prelaza. Oni koji nameravaju na ilegalan način da pređu granice obe države i dalje neće u tome uspeti, sprečavanje ilegalnih migracija i ubuduće će biti ključna tačka srpske-mađarske saradnje. Voleo bih da se zahvalim Ištvanu Pastoru jer je ranije mnogo učinio da se dogovorimo u vezi s onima koji putuju na posao, zatim i o tome da mađarski učenici iz Vojvodine mogu polagati maturu u školama u Mađarskoj, a sad je imao važnu ulogu u otvaranju graničnih prelaza. U vreme pandemije za svakog Mađara u Vojvodini je moglo biti jasno da može računati na SVM, koji uspešno predstavlja interese vojvođanskih Mađara i nadamo se da će moći to činiti i ubuduće – rekao je Peter Sijarto.

ZAJEDNIČKI NAPORI U PRIVREDI

Srbiji, pre svega njenim građanima je važno što su otvorene granični prelazi Mađarske – istakla je Jadranka Joksimović.

Kako je dodala i ovaj korak potvrđuje da Srbija i Mađarska ne samo rečima nego i praktično neguju dobrosusedske i prijateljske odnose. Ona je navela da nekoliko dana po otvaranju granice Srbije bez ograničenja posredstvom Ištvana Pastora i Mađarska je donela sličnu odluku prema Srbiji. Kako je naglasila za državljane Srbije mađarske nacionalnosti ove mere su od posebnog značaja.

Sijarto je doputovao helikopterom

Sijarto je doputovao helikopterom

- Ponovo je potvrđeno da Srbija i Mađarska kontinuirano jača bilateralnu saradnju, kao i to da u istoriji diplomatskih odnosa između dve države nikada nisu bili ovako dobri međudržavni odnosi. Za to su pre svega zaslužni premijer Viktor Orban, predsednik Aleksandar Vučić i Ištvan Pastor. SVM je izgradio izuzetno dobru saradnju sa srpskom vladom i sa SNS-om na svim nivoima vlasti - rekla je Jadranka Joksimović.

Ministarka za evropsku integraciju ukazala na to da je otvaranje granice aktuelizovalo pitanje oporavka privrede. Kako je dodala to je veliki izazov ne samo za Srbiju i Mađarsku nego i sve države Evrope.

POVERENJE I OTVORENOST

Zbog otvaranje graničnih prelaza Ištvan Pastor je izrazio radost, zatim i zadovoljstvo time da u poslednje vreme sve više može da kaže kako istovremeno može da služi i naciji i državi.

- Otvaranje graničnih prelaza pokazuje šta znači to kada kažemo da odnosi između dve države su istorijski dobri. Kada sam prošlog četvrtka saznao da će po odluci Vlade Srbije biti otvoreni granični prelazi Srbije, odmah sam pozvao gospodina ambasadora Pintera da bi bilo dobro da s ovom merom Mađarska usaglasi svoja pravila. Zahvaljujući tome sad možemo izjaviti da je Mađarska otvorila svoje granice pred građanima Srbije. Sve to jeste dokaz poverenja i otvorenosti. To da su posle više od devet nedelja od zatvaranja granica, ponovo otvoreni granični prelazi s jedne strane dokazuje uspešnost borbe protiv virusa, s druge strane odlične odnose između dve države. Želeo bih da se zahvalim zvaničnicima Mađarske i Srbije na tome što su onima koji odlaze na posao i maturantima već ranije omogućili putovanje. Slobodno putovanje je od posebnog značaja onima koji žive u podgraničnom pojasu – naglasio je Ištvan Pastor.