2024. április 26., péntek

Életmódot diktál a víznyomás Óbecsén

A társasházakban nyomásfokozó egység beépítését javasolja a Vodokanal Közvállalat

A Hromiš család hat éve él egy Fő utcai társasház negyedik emeletén, és hat éve kénytelen a szokásait, az életritmusát a víznyomás szeszélyeihez igazítani. Az egyébként sem rózsás helyzet a rendkívüli állapot ideje alatt tovább romlott, és állításuk szerint még mindig nem állt vissza a korábbi, a jelenleginél valamivel jobb helyzet.

Az emeleti lakásokban gyenge a víznyomás (Fehér Rózsa felvétele)

Az emeleti lakásokban gyenge a víznyomás (Fehér Rózsa felvétele)

– Azelőtt tudtuk, hogy éjszaka nincs nyomás, de most már nincsenek szabályok. Ma már ritka az az alkalom, hogy reggel be tudjuk kapcsolni a mosógépet vagy meleg vízzel hajat tudunk mosni. Nekünk, emeleten lakóknak sérülnek a kollektív jogaink. Elvárjuk a közvállalattól, hogy eleget tegyen törvényes kötelezettségeinek, és állandóan legyen vizünk! – mondja Daniel Hromiš.

Zoran Grbić, a Vodokanal Közvállalat igazgatója szerint a vízvezetékrendszer elavult, sok az illegális rácsatlakozás és a veszteség is, de ahhoz, hogy a társasházak emeletein is megfelelő legyen a víznyomás, az épületekbe nyomásfokozó egységet kellene beépíttetniük a lakóknak. A családi házakban is tapasztalt nyomáscsökkenés oka viszont szerinte az, hogy az elmúlt hónapokban sokan otthon maradtak, emiatt pedig megnövekedett a háztartások vízfogyasztása, de sok volt a meghibásodás is az utóbbi időben.

A nyári hónapokban nem lesznek gondok, ugyanis négy óbecsei kutat is szeretnének revitalizálni – állítja az igazgató. Jelenleg 15 kút üzemel a városban, de a normális vízellátáshoz ennél többre lenne szükség. Óbecsén évente egy új kutat kellene kifúrni – jelenleg az idei évre tervezett kútfúrás műszaki dokumentációján dolgoznak a közvállalat szakemberei.