2024. április 19., péntek

Szabad a pálya!

A szerbiai diákok a jövő héttől mehetnek osztálykirándulásra – Hétfőtől javíthatnak az érettségizők

Június 1-jétől utazhatnak osztálykirándulásra a szerbiai általános és középiskolások – jelentette be csütörtökön Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter. Azoknak a végzősöknek, akik külföldre szerettek volna utazni, be kell érniük egy szerbiai úticéllal. A tárcavezető elmondta, hogy továbbították a határozatot az iskoláknak, így azok egyeztethetnek a kirándulásokkal kapcsolatban. Cél, hogy az iskolák ne veszítsék el a tervezett és befizetett utakat. Azok az osztályok, amelyek mégsem szeretnének utazni, választhatnak egy másik dátumot, valamint igényelhetik az utalványokat is. Lehetőség lesz a pénz visszaigénylésére is, de egy bizonyos ideig várni kell, amíg visszakapják a befizetett összeget.

A miniszter kiemelte, hogy megkezdődhetnek az érettségi bankett előkészületei is. Javasolja, hogy ezeket június második felében rendezzék meg. Szerinte a nyolcadikosok ne éttermekben és szállodákban tartsák a bankettet, mert az nem hozzájuk illik. Az iskolában, a helyi önkormányzat helyiségeiben vagy a kultúrotthonban is megszervezhetik.

A saját szervezésű ünnepséggel sokkal olcsóbban jönnek ki. A végzős középiskolások érettségi bankettjét tarthatják éttermekben vagy a szállodákban az egészségügyi előírások betartása mellett.

Emlékeztetőül – a jövő héttől indulnak az aktivitások a középiskolákban. Mladen Šarčević a Blic napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy június 1-jén, 2-án és 3-án csak azok a végzősök jöhetnek iskolába, akik nem elégedettek az év végi osztályzataikkal. Ezeken a napokon lesz lehetőségük a javításra. A rendkívüli állapot ideje alatt a tanárok a formatív osztályozást alkalmazták, ám most át kell térniük a számbeli osztályzatokra. Június 4-étől 6-áig tartják az érettségi vizsgát. A végzősök június 24-étől jelentkezhetnek a felsőoktatási intézmények alapképzéseire.

A többi középiskolás akkor fogja javítani az év végi osztályzatokat, amikor a végzősök befejezték a kötelezettségeiket. A javításra június 8-ától két hét áll a rendelkezésükre. Ezzel egyidejűleg folynak majd a felvételi vizsgák a tehetséggondozó gimnáziumokba és a művészeti iskolákba. A nyolcadikosok kisérettségi vizsgáját június 17-én, 18-án és 19-én tartják.