2024. április 20., szombat

Šarčević: Június 1-jétől engedélyezettek az osztálykirándulások

Június második felében az érettségi bálokat is megtarthatják az iskolák

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy június 1-jétől engedélyezettek az osztálykirándulások, azzal a kikötéssel, hogy az érettségizők nem utazhatnak külföldre, csakis szerbiai úticélt kell választaniuk. A határozatot csütörtökön reggel küldte ki az iskolákba, és rajtuk áll, mit tesznek.

– A cél az – indokolta az intézkedést a miniszter a nova.rs szerint –, hogy a tervezett és befizetett utakat ne veszítse el senki. Aki mégis elállna az utazástól, az lecserélheti másik alkalomra, és a pénzt is visszaigényelheti, noha azt nem kaphatja vissza azonnal, bizonyos ideig várnia kell. Šarčević szerint az osztálykirándulások egyszerűbben kivitelezhetők a fiatalabbak esetében, míg az érettségizők esetében az egyéb kötelezettségek miatt ez akadályokba ütközhet.

– A középiskolák érettségizői, akik külföldi utazást terveztek, ettől a szándékuktól el kell álljanak, és egyeztetniük kell az utazási irodákkal – mondta a miniszter, aki szerint megkezdődhetnek az érettségi bálak szervezési teendői is. A minisztérium ajánlása szerint ugyanis június második felében ezek is megrendezhetők.

– A nyolcadikosoknak javasoljuk, hogy az iskolákban, vagy a helyi önkormányzatok valamely helyiségében, vagy a művelődési otthonokban szervezzenek záróünnepséget, és nem javasoljuk esetükben az éttermeket, szállodákat, mert az nem illik hozzájuk. Saját szervezésben olcsóbban is felejthetetlen rendezvényt szervezhetnek. A középiskolák végzősei az óvintézkedések betartása mellett tarthatják érettségi báljukat vendégőkben, szállodákban is. Vigyázzanak magukra és nem kell túl közel kerülniük egymáshoz – mondta többek között Šarčević.