2024. március 28., csütörtök

Kon: Kifelé tartunk a koronavírus-járványból

Rendkívül fontos az elővigyázatosság mindaddig, amíg a válságtörzs nem jelenti be, hogy a vírus eltűnt, jelentette ki dr. Predrag Kon virológus szakorvos a Szerbiai RTV reggeli műsorában. Megjegyezte, hogy a tizenkettedik hét vége felé járunk, olyan szakaszba értünk, amikor már csak szórványosan jelentkeznek új koronavírusos megbetegedések, és az sem kizárt,  hogy az érzékeny csoportokban is felüti fejét a kórokozó.

A járványügyi szakember hozzátette, Szerbia kifelé tart a koronavírus-járványból. Tegnap is a teszteltek 0,8 százaléka lett pozitív, amennyiben ez a szám 0,5 százalék alá esik, akkor már szórványos jelenségről beszélünk. A szakember elvárásai szerint már egyre több olyan nap lesz, amikor nem lesz halálos áldozat és hamarosan az új fertőzöttek száma is tovább csökken.

Hozzáfűzte, hogy az antitest teszteléssel is vigyázni kell, mert csak a negatív eredmény ad pontos képet: „Óvatosnak kell lenni, és világosan el kell mondani a polgároknak, hogy csak a teszt negatív eredménye jelenti azt, hogy nem kerültek érintkezésbe a koronavírussal. Ez az egyetlen biztos eredmény ennél a tesztnél. Amint az eredmény pozitív az IgG vagy IgM antitestekre, akkor el kell menni infektológushoz, virológushoz, vagy immunológushoz. Ez a három szakorvos tudja elmagyarázni a helyzetet, és ekkor további kezelésre van szükség.”

Kérdésekre válaszolva elmondta még: a krónikus betegek és a 65 évnél idősebbek esetében a nyár folyamán is kötelező marad a maszk viselése. Ám a szabadban felesleges a szájmaszk, a 2 méteres fizikai távolságtartás adhat csak eremdényt.