2024. április 26., péntek

Felszínre kerülnek a német hadihajók

Jövőre indul egy folyamiközlekedés-biztonsági projektum

A kivonuló német hadsereg 1944-ben mintegy kétszáz hadihajót süllyesztett el Negotin közelében a Dunában, s ezek még mindig a mederben hevernek. A hajóroncsok kiemelésére írtak alá tegnap az illetékesek szerződést. A munkálatok jövőre kezdődnek meg, és azok befejeztével biztonságosabb lesz a folyami közlekedés az említett szakaszon. A munkálatok értéke másfél millió euró.

Az Európai Beruházási Bank tisztségviselői és Zorana Mihajlović kormányfőhelyettes, építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter állapodott meg a munkálatok végrehajtásában és a finanszírozás részleteiben. A búvároknak az új kutatás folyamán azt is meg kell állapítaniuk, mennyi fel nem robbant szerkezet található még a Duna medrében. Nem lesz elég azonban az említett összeg arra, hogy mind a kétszáz hajó roncsát a felszínre húzzák. A tervek szerint a másfél millió euróból 23 olyan hadihajót tudnak majd kiemelni, amely a legnagyobb mértékben veszélyezteti a nemzetközi folyami közlekedést a Duna szóban forgó szakaszán. Veljko Kovačević, az illetékes minisztérium folyami közlekedéssel megbízott helyettes tárcavezetője korábban azt mondta, a szerb költségvetésből 180 millió dinárt fordítanak majd a folyómeder filmezésére egy átfogó kutatás keretében, melynek célja az ott található roncsok és veszélyesnek számító robbanószerkezetek feltérképezése.

Nem döntöttek egyelőre arról, hogy a kiemelt hajóroncsokat visszaadják-e Németországnak, esetleg egy kiállítás részét képezhetné. A projektumnak elsősorban a közlekedés könnyítése szempontjából van nagy jelentősége – hangzott el tegnap, hiszen ezen a részen a folyami útvonal 180 méterre szűkül, ebből viszont az említett 23 hajóroncs miatt kizárólag 100 métert használhatnak a hajók és a csónakok. Még nagyobb a probléma a továbbhaladás tekintetében akkor, amikor alacsony a Duna vízszintje.