2024. április 27., szombat

Nőtt a kereslet a kertes házak iránt

Az ingatlanpiaci árak nem változtak a rendkívüli állapot megszűnése óta

A rendkívüli állapot ideje alatt arról számoltunk be, hogy nem volt forgalom az ingatlanpiacon. Ennek következtében nem is lehetett tudni, hogy az ingatlanárak hogyan alakultak. Azóta a rendkívüli állapot megszűnt, így adott a kérdés, hogy mi a helyzet jelenleg városunk ingatlanpiacán. A választ Szügyi Rezső ingatlanközvetítő adta meg lapunk számára.

Az ingatlanközvetítőtől megtudtuk, hogy a rendkívüli állapot megszűnte utáni első napokban az ingatlanpiac ismét felélénkült. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az ingatlanpiacon uralkodó tendenciákkal kapcsolatban csak hosszabb idő elteltével, ősz környékén lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Az idősebbek továbbra is a lakásokat keresik (Fotó: Gergely Árpád)

Az idősebbek továbbra is a lakásokat keresik (Fotó: Gergely Árpád)

– A rendkívüli állapot megszüntetése után, hirtelen és váratlanul felpörgött az ingatlanpiac. Ilyen krízishelyzetekben sokan próbálkoznak jutányosabb áron ingatlanhoz hozzájutni. Voltak például olyan érdeklődők, akik abban reménykedtek, hogy az eladó meggondolta magát és jutányosabb áron fogja kínálni ingatlanát. A rendkívüli állapot utáni első napok elteltével, azt mondhatom, hogy nagyobb árváltozás nem történt az ingatlanpiacon. Észrevehető azonban, hogy megnőtt a kereslet a kertes házak iránt. Az érdeklődők nem titkolják, hogy a rendkívüli állapot és a kijárási tilalom után jobban szeretnének kertes házban lakni, mint lakásban. Lényeges, hogy leginkább a városban keresnek házat. Fontos szempont, hogy legyen udvar, ugyanakkor a ház ne legyen messze a városi infrastruktúrától, például legyen a közelben iskola. Tegyük hozzá, hogy az emberek anyagi helyzete nem változott. Ugyanakkora kerettel rendelkeznek, mint korábban. Így, ahogy eddig is, az olcsóbb házak, a 25 és 35 ezer euró közötti kategória a legkeresettebb. A hitelkeretnek is erre van leginkább fedezete – nyilatkozta Szügyi Rezső.

A kertes házak iránt nőtt a kereslet, de mi a helyzet a lakásokkal? Erre a kérdésre a szakember a következőket válaszolta:

– Korábban a kisebb lakások iránt volt nagy a kereslet, amelyeket aztán könnyen ki lehetett adni. Most viszont inkább a nagyobb, a családi lakásokat keresik. Itt fontos emlékeztetni Szabadka demográfiai helyzetére, ugyanis a lakosság elöregszik, ami az egész országra jellemző. Azok az idős emberek, akik házban laknak, eladják ingatlanukat, és lakásra váltanak. Ez a tendencia most is tapasztalható, még a koronavírus és a hosszú kijárási tilalom sem tudta megváltoztatni. Ők koruknál fogva kénytelenek eladni nagyobb házukat, és egy könnyebben fenntartható lakásra váltaniuk, ahol már nem kell a kertet gondozni – mondta Szügyi Rezső, és hozzátette, hogy egy régebbi lakás négyzetméterenkénti ára 600 euró körül mozog. Az ár azonban az épület állapotától, a lakás épületben elfoglalt helyétől és számos más tényezőtől is függ.