2024. április 27., szombat
SPORTHÍREK

Vége az Euroligának!

KOSÁRLABDA

Az Euroliga és az Eurokupa szezonjának végleges megszakításáról szóló indítványt terjesztett be a tegnapi videó-tanácsülésen Jordi Bertomeu, az Euroliga vállalat elnök-vezérigazgatója, akinek a javaslatába a klubok is beleegyeztek. A megbeszélésen az elitliga 11 A licences klubja – Efes, Milano, CSZKA, Fenerbahce, Barcelona, Baskonia, Maccabi, Olimpiakosz, Panatinaikosz, Real Madrid és Zalgiris – vett részt. A tárgyalás kezdetén a hírek szerint maga Bertomeu szólalt fel, rámutatva, a járvány továbbra is egészségügyi biztonsági kockázatokat jelent, valamint a hosszú kihagyás miatt a játékosokat komoly sérülésveszély fenyegetné az újraindulás esetén. Bertomeu felszólalása megadta az alaphangot a tárgyalásnak, és nyilvánvalóvá tette a fejleményeket. A megszakítás felé vezető út fontos lépése volt, hogy a szombaton 36 fontos játékossal megtartott tanácskozáson is hasonló irányba terelődött a hangulat, amit követően a Euroliga-játékosok Szövetsége is erre a döntésre szólította fel a vezetőséget.

Az Euroliga szezonját március 12-én függesztették fel 28 forduló után, 6 körrel az alapszakasz vége előtt, az éllovas a török Efes volt 24/4-es mérleggel. A Crvena zvezda 11/17-tel a 14. helyen állt. Az így elmaradt zárótorna első számú házigazda-esélyese Belgrád volt. Az Eurokupában a negyeddöntők előtt szakadt meg a versengés, a Partizan pályaelőnnyel vágott volna neki az orosz Unics elleni párharcnak.

A tárgyaláson arról is döntöttek, hogy a következő szezonban változatlan marad az Euroliga csapatainak sora, vagyis a Zvezda lesz a 18-ból az egyetlen szerb résztvevő. A Partizan az Eurokupában marad, miután a most negyeddöntőt kiharcolt gárdák helyét biztosították a következő kiírásban.

TENISZ

Federernek nincs kedve edzeni

A járvány miatt elrendelt kényszerpihenő alatt nincs kedve edzeni a svájciak teniszezőjének, Roger Federernek. A 38 éves, húszszoros Grand Slam-tornagyőztes játékos úgy véli, most fontosabb, hogy kipihenje, utolérje magát. „Őszintén szólva, nem látom értelmét az edzésnek, ugyanis még nagyon sok idő eltelik, amíg újra versenyezhetünk” – fogalmazott Federer abban a nyilvános, online csevegésben, amelyben a hozzá hasonlóan volt világelső, háromszoros Roland Garros-bajnok Gustavo Kuerten volt a beszélgetőpartnere. „Fizikailag jól érzem magam” – jelentette ki a svájci teniszező, aki elárulta, hogy 2016-os térdműtéte óta nem volt otthon öt hétnél hosszabb ideig. „Fontos, hogy most töltődjek. Ha majd tudjuk, hogy hamarosan újra játszhatunk, ha lesz cél, akkor ismét szuper motivált leszek”. Beszélt arról is, hogy az esetleges nézők nélküli tornákkal nem nagyon tud mit kezdeni, nem tudja elképzelni a játékot az üres stadionokban. Szerinte a visszatéréssel várni kell a megfelelő pillanatig, addig, amíg legalább a harmada vagy a fele megtelhet a lelátóknak.

Federer két idei nagy célja közül a wimbledoni bajnokságot törölték, a tokiói olimpiát pedig egy évvel elhalasztották.

Letartóztatták Baszilasvilit

Nikoloz Baszilasvili grúziai teniszezőt, a világranglista 27. helyezettjét családon belüli erőszak gyanúja miatt letartóztatták Tbilisziben. A The Guardian című brit lap vasárnapi beszámolója szerint a 28 éves játékos csütörtökön rátámadt volt feleségére, és ennek kiskorú gyermekük is szemtanúja volt. A sportolót pénteken letartóztatták, majd vasárnap a városi bíróság 100 ezer lari (mintegy 30 ezer euró) óvadékot állapított meg az ügyben. Az első bírósági tárgyalásra július 16-án kerül sor, a cselekmény legfeljebb három év börtönbüntetéssel, vagy 200 és 400 óra közötti közmunkával szankcionálható. Baszilasvili ügyvédje közölte: ügyfele tagadja a vádat.

Grúzia legsikeresebb teniszezője 2013-ban vette feleségül Neka Dorokasvilit, és két évvel később született meg a fiuk, Lucas.

ALPESI SÍZÉS

Vb csak 2022-ben?

A tervezettnél egy évvel később kerülhet sor a 2021-es, Cortina d’Ampezzó-i alpesisí-világbajnokságra. A Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) arra kéri majd a nemzetközi szövetséget (FIS), hogy a járvány miatt 2022 márciusában rendezze meg az eseményt – erről beszélt vasárnap este a RAI 2 televíziós csatornán Giovanni Malago, a CONI vezetője.

A versenyre a kiírás szerint jövő február 7-e és 21-e között kerülne sor. Malago szerint ugyanakkor a pandémia hatása, a sportesemények egyelőre bizonytalan újraindulása miatt a halasztás lenne a legjobb megoldás. Ha valóban megváltoztatják az időpontot, akkor a viadalt csak a 2022-es pekingi téli olimpia után rendezik majd meg. Cortina Milánóval közösen a 2026-os téli játékok házigazdája lesz.

LABDARÚGÁS

66 ezer euró egy aranyéremért

Csaknem 66 ezer eurót adtak egy olyan világbajnoki aranyéremért, amelyet a francia labdarúgó-válogatott tagjai kaptak a 2018-as oroszországi torna megnyerése alkalmával. A medál a Julien’s Auctions amerikai kereskedőház aukcióján kelt el, de arra nem derült fény, hogy Didier Deschamps szövetségi kapitány csapatának mely tagja vált meg ily módon világbajnoki címének e tárgyi bizonyítékától. A 2018-as vb-döntőben a francia nemzeti együttes 4:2-re nyert a horvátok legjobbjai ellen.