2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Szigor helyett egyéni felelősség

Darija Kisić Tepavčević: A járványhullám már nem lesz a korábbiakhoz hasonló

A koronavírus-járvány egyre jobban lecseng, ám a SARS-CoV–2 továbbra is körforgásban van, még ha jelenleg lassabban is terjed – emelte ki sokadszorra Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese. A Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva a szakértő rámutatott: a vírus olyan ütemben terjed, ahogyan azt a lakosság lehetővé teszi számára. Az újonnan kialakult gócpontok szemléltetik, hogy a vírus mennyire gyorsan utat talál a legveszélyeztetettebbekhez – jegyezte meg Darija Kisić Tepavčević, azt is kiemelte, hogy mindennek ellenére az életnek vissza kell térnie a normalitás mezejére, ezért kell például az egészségügyi intézményeknek megkezdeniük a járvány előtti rend szerint működni, vagy megnyílniuk az országhatároknak. Az egyéni felelősséget és felelősségtudatot egyetlen korlátozó intézkedés sem írhatja felül, szögezte le a szakember, arra is kérte a polgárokat, hogy tartsák be a javasolt távolságot, továbbá zárt helyiségekben viseljenek maszkot és mossanak rendszeresen kezet.

A naponta teszteltek és a pozitív teszteredmények közötti arány változó, ám az elmúlt hét napban egyszer sem emelkedett két százalék fölé. Jelenleg kevesebb személyt tesztelünk, de nem azért, mert nincsen elegendő teszt az országban, hanem azért, mert kevesebben tesznek eleget a tesztelés alapfeltételeinek, azaz egyre ritkábban indokolt a tesztelés. Emlékeztetnék, hogy az elmúlt napokban több olyan nap is volt, amikor egyetlen személy sem halt meg a fertőzés szövődményeinek következtében, hiszem, hogy a következő időszakban mind gyakrabban történik ez meg – taglalta Darija Kisić Tepavčević.

Kínából 40 vagonban újabb egészségügyi felszerelés érkezett (Fotó: Beta)

Kínából 40 vagonban újabb egészségügyi felszerelés érkezett (Fotó: Beta)

A járvány második hullámával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva a szakember közölte, hogy egyelőre nehéz felmérni, hogy erre sor kerül-e vagy sem. Valószínűleg ősszel ismét megjelenik a vírus, ám még nem tudni, hogy újfent járvány alakul-e ki – tette hozzá, mondván, hogy abban szinte teljesen biztos: a vírus soha többé nem vált ki ennyire intenzív járványhullámot.

Ma újabb egészségügyi felszerelés érkezett Kínából, ezúttal vonaton, 40 vagonban. Elsősorban védőmaszkok, járványügyi kezeslábasok, védőszemüvegek, arcvédők és kesztyűk érkeztek az országba. A vonatot újságírók és a Belgrád–Ópázova-vasútvonal felújításán dolgozó kínai munkások várták, utóbbiak a szerb és kínai zászlókat lengetvén. Ana Brnabić miniszterelnök a rossz időre való tekintettel lemondta jelenlétét a vonat fogadásán.

A mai adatok értelmében az országban az eddigiekben 11 227 személy fertőződött meg a SARS-CoV–2 vírussal. 24 óra alatt 3427 koronavírus-tesztet végeztek el, ebből 34 eredménye volt pozitív (1 százalék, egy nappal korábban 1,4 százalék volt az arány, az azt megelőző napon pedig 1,8 százalék). Az országban jelenleg 621 személyt gyógykezelnek kórházban, lélegeztetőgép segítségére a légzésben 11 személynek van. Ez volt a harmadik olyan nap március 23-a óta, amikor 24 óra leforgása alatt egyetlen személy sem hunyt el a fertőzés szövődményeinek következtében. Az elhunytak száma 239, a halálozási arány 2,13 százalék. Az eddigiekben 223 771 koronavírustesztet végeztek el az országban. Gyógyultnak eddig 6067 személyt nyilvánítottak.