2024. április 27., szombat

Az interneten méretkeztek meg egymással

Zentán Lezajlott a VIII. Községi Fogyasztóvédelmi Verseny

A Zentai Fogyasztóvédelmi Központ, a pandémia véget rendhagyó módon, a viághálón keresztül tartotta meg a középiskolások és az általános iskolák számára meghirdetett Községi Fogyasztóvédelmi Versenyt, amelynek résztvevői elektronikus formában küldték el a pályamunkákat, amelyeket a leszűkített bírálóbizottság tagjai (Borsos Judith, Molnár Csikós József, Nagymélykúti Tibor és Szórád Ferenc) nézett át és véleményezett. A járványhelyzet miatt nem hirdettek eredményt, hanem minden csapat kapott egy köszönőlevelet, illetve egy értékes ajándékot, amelyet egy későbbi időpontban vehetnek át a versenyzők, vagy küldöncszolgálattal juttatják el hozzájuk.

Magán a versenyen 20, többnyire a zentai község iskoláiban tanuló diákok csapatai vettek részt. Vujičič Savo, a verseny főkoordinátora szerint a fiatalok többnyire internetes vásárlással kapcsolatos témákat dolgoztak fel, de voltak, akik a margarin vegyes-ízes hatásairól, a szeszes italokról és az energiaitalokról, a paleo életmódról, a környezettudat és a fogyasztói magatartás kapcsolatairól, a multilevel marketingről, a reklámok világáról, az utazási irodák tevékenységéről készítették el versenymunkáikat. A csapatokat Tandari Emese, Szűgyi Valéria, Csontos Krisztina, Máriás Ildikó, Stankov Suzana, Gere Anikó, Davidov Orsolya és Sava Vujičić mentorok készítették fel a versenyre, amelynek fő szervezője a Zentai Fogyasztóvédelmi Központ volt.

Vujičič Savo egyben beszámolt a Magyar FV II 19-es fogyasztóvédelmi pályázat sikeréről is, amelyen a Zentai Kereskedelmi és Közgazdasági Iskola 69 tanulója vett részt. A fiatalok webáruházakból rendeltek különböző dolgokat, és azt vizsgálták, hogy ezek az online kereskedelmi felületek mennyire tartják tiszteletben a fogyasztóvédelmi jogokat. Az átvett termékeket a kipróbálás utáni 14 napon belül a honlapon szereplő elállási feltételekben feltüntetett utasításnak megfelelően, az indokolás nélküli elállási nyilatkozat megtételét követően vissza kellett küldeni a megadott címre, ugyanis a vállalkozások az elállási nyilatkozat megtétele után a megrendelőnek 14 napon belül kötelesek megtéríteni a vételárat és a kiszállítás költségét. Ez Vujičič szerint néhány esetben nem volt könnyű, és sok utánjárást igényelt. A pályázat résztvevői egy írásos anyagot is készítettek a kiszállított termék vizsgálatáról, s a visszaküldés során szerzett tapasztalatokról, ugyanakkor ezekről egy-egy prezentációt is készítenek, amelyet a háziversenyeken, illetve az őszre megrendezésre kerülő GENIUS-vetélkedőn mutatnak be a zentai közgazdasági középiskola tanulói.