2024. április 26., péntek
VÍZILABDA

Faragó a pólósok pólósa

Faragó Tamás, minden idők egyik legjobb vízilabdázója hárompontos előnnyel nyerte meg az Origo, a Nemzeti Sport és a Magyar Nemzet közös játékát, „A pólósok pólósa” szavazást, melyen komoly szaktekintélyek, szövetségi kapitányok, edzők és olimpiai bajnokok választották ki a sportág 10 valaha volt legjobb magyar játékosát.

Faragó pályafutása és éremgyűjteménye rendkívül impozáns, már karrirje során a sportág vitathatatlan legandájává vált. Tonó – ahogy pólós körökben hívják – három olimpiai érmet (arany – Montreal, ezüst – München és bronz – Moszkva), egy vb-győzelmet és két második helyet, valamint két Eb-elsőséget gyűjtött be a magyar válogatottal. A Swimming and Water Polo magazin már 1982-ben megválasztotta minden idők legjobb vízilabdázójának. Játékoskarrierjét követően edzőként is megállta a helyét, 2000 és 2005 között irányította a magyar női válogatottat, amellyel világbajnoki, Európa-bajnoki és Világkupa-győzelmet szerzett. Jelenleg a női utánpótlás válogatottak szövetségi kapitánya.

Mi mást is mondhatnék, óriási megtiszteltetés, hogy a kollégák engem találtak a legjobbnak. Egy olyan csapatsportág képviselőjeként nyertem meg a szavazást, amely kilenc olimpiai elsőséggel büszkélkedik, és amelynek a meccseit a szurkolók kilencven százaléka sohasem látta, csak hallott róla, és úgy mondható pólórajongónak, hogy valójában nem is ismeri a sportágat. Ezek szerint nem lehet rossz a hírünk… Miután kilenc olimpiát nyerni egy csapatsportágban csak úgy lehetséges, hogy klasszisok sora nő fel az országban, közöttük a legjobbnak találtatni még úgy is megható, hogy a szavazás nyilvánvalóan szubjektív” – nyilatkozta a játék kapcsán a Nemzeti Sportnak Faragó.

A szavazás második helyén Kásás Tamás végzett, egyetlen ponttal megelőzve Gyarmati Dezsőt.

300 millió az Egernek

A Magyar Közlöny határozata szerint a kormány 300 millió forinttal támogatja a közelmúltban fizetésképtelenné vált Eger vízilabdacsapatát. A közleményből kiderül, egyetértenek vele, hogy a hevesi klub kiemelkedő vidéki spotági utánpótlásbázis, rendkívül eredményes és fontos tevékenységet folytat, így kötelességük támogatni. A klub 245 milliót költhet az eddig felhalmozott adósságok törlesztésére, a fennmaradó összeget sportszakmai célokra köteles fordítani.