2024. április 27., szombat

Az autókban legfeljebb két személy utazhat

Új óvintézkedések Görögországban – Az autóbuszokban tilos a klíma használata

Az athénti repülőteret június 15-én nyitják meg a nemzetközi forgalom előtt, a többi görögországi repteret pedig július 1-jén – nyilatkozta Dušan Spasojević Szerbia görögországi nagykövete a Pink Televíziónak.

A múlt heti négyes talákozón eldöntötték, hogy Szerbia, Bulgária és Görögország június 1-jén megnyitja határait az üzleti utazások, az idénymunkások, és az adott országban élőkhöz utazó családtagok előtt. A görög kormány azon fáradozik, hogy mentse a menthetőt az idegenforgalmi idényből. 

Június 1-jén megnyitják azokat a szállodákat is, melyek egész évben nyitvatartanak, június 15-étől pedig az idényjellegű szállodákat, vagy kisebb szállodákat és apartmanokat. A kávézók és az éttermek csak a kerthelyiségekben fogadhatnak vendégeket, a kötelező távolságtartás betartásával. A szállodákban ügyeletes orvosnak kell tartózkodnia.

A görög szigetek és a szárazföld közötti kompjáratok, mint ahogyan a kávéházak és az éttermek már működhetnek. Az AP jelentése szerint a társadalmi távolságtartást és a korlátozott létszámot mindenütt be kell tartani, többek között a kompokon, az éttermekben, a kávézókban is. A nyár folyamán öt szigetre kiterjesztik a COVID-19-es egészségügyi szolgálatot, ezek Lezbosz, Szamosz, Rodosz, Zakintos és Korfu, Krétán már létezik .

A Görögországba utazni készülők figyelmét felhívják arra is, hogy a személygépkocsikban csak két felnőtt tartózkodhat. Kivételt a kiskorú gyermekekkel utazó családok képeznek, akik egy járműben is érkezhetnek, utazhatnak Görögország területén. Szigorú előírások vonatkoznak az autóbuszforgalomra is. Eszerint a buszokban 50 százalékkal kell csökkenteni az utasok számát, vagyis minden második ülésen tartózkodhat valaki. A klímaberendezést tilos lesz bekapcsolni a buszokban, ezenkívül minden utasnak az utazás idején szájmaszkot kell viselnie. Ezek a szigorítások érvényesek a minibuszokra és a furgonokra is – áll többek között a 021.rs összefoglalójában.