2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Vektorvakcinát fejlesztettek ki az orosz kutatók

Önmagukon próbáltak ki egy vektorvakcinát a Nyikolaj Gamaleja nevű Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) munkatársai, a kísérlet sikerrel járt, alanyaiban negatív mellékhatások nélkül alakított ki immunitást – tájékoztatta Alekszandr Gincburg akadémikus, a központ igazgatója pénteken.

Az egykori Ilva acélművek dolgozói tüntettek a dél-olasz Tarantóban azt követően, hogy az új tulajdonos, az Arcelor Mittal termeléscsökkentést és foglalkoztatott-elbocsátást jelentett be (Fotó: LaPresse via AP/Beta)

Az egykori Ilva acélművek dolgozói tüntettek a dél-olasz Tarantóban azt követően, hogy az új tulajdonos, az Arcelor Mittal termeléscsökkentést és foglalkoztatott-elbocsátást jelentett be (Fotó: LaPresse via AP/Beta)

Gincburg szerint a kutatók a magukon elvégzett kísérlettel bebiztosították a saját védelmüket, hogy a járvány során folytathassák az ellenszerek kidolgozását. A kutatóintézet vezetője azt mondta, a vektorvakcinát munkatársainak „széles köre” próbáltatta ki magán, de nem árulta el, hogy hány emberről van szó.

A reményteljes vektorvakcina egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2-koronavírus egyik génjét. Az adenovírust az eljárás során olyan „tartályként” használják fel, amely a koronavírusgént a sejthez szállítja, ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon „megismerteti” az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Az ilyen típusú készítményeket nevezik vektorvakcinának.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter csütörtök este a Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy a vakcinák ügyében az első eredmény és az oltóanyag szélesebb körű alkalmazása július végén lesz hozzáférhető Oroszországban. A tárcavezető szerint több szérum esetében preklinikai tesztelés zajlik, és minden terv szerint, zökkenőmentesen halad.

Tatyjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes szerdán a parlament felsőházában bejelentette, hogy Oroszországban jelenleg 47 féle COVID–19-vakcina kidolgozásán dolgoznak.

Bulgária beengedi az Unióból érkezőket

Sorbanállás helyett sorbanüléses várakozás a tangerangi (Jakarta külvárosa) AEON bevásárlóközpontban (Fotó: AP via Beta)

Sorbanállás helyett sorbanüléses várakozás a tangerangi (Jakarta külvárosa) AEON bevásárlóközpontban (Fotó: AP via Beta)

Bulgária ezentúl beengedi az Európai Unióból (EU) és a schengeni vízumövezetből érkezőket, mivel törölte a térségre vonatkozó beutazási korlátozásokat. A tilalom feloldása kiterjed San Marinóra, Andorrára, Monacóra és Vatikánra is. A hatóság ugyanakkor kiemelte, hogy a Bulgáriába érkezőknek továbbra is 14 napot karanténban kell tölteniük. Ez utóbbi korlátozás alól azonban mentesülnek a bolgár állampolgárok, valamint azok az uniós állampolgárok is, akik humanitárius céllal érkeznek, továbbá kereskedelmi, gazdasági és befektetési tevékenységeket képviselnek.

A karanténkötelezettség nem vonatkozik a közvetlen építőipari, karbantartási, üzemeltetési tevékenységet végzőkre, valamint azokra sem, akik Bulgária stratégiai fontosságú, alapvető infrastruktúrájának biztonságát szavatolják.

Bulgária kedden megállapodott a szomszédos Görögországgal és Szerbiával arról, hogy június 1-jei hatállyal enyhít egyes, korábban meghozott utazási korlátozásokon.

Többezres koncert Tel-Avivban

Járványzáró tömeges örömünneppé változott a szórakoztatóipari dolgozók támogatására rendezett koncert Tel-Avivban. A Charles Clore parkban csütörtökön este tartott tiltakozó akción a szórakoztatózenei iparban tevékenykedők a koncertek beszüntetése ellen, kenyérkeresetükért demonstráltak Izrael legnevesebb énekeseinek segítségével, de a megmozdulás hatalmas ingyenkoncert lett.

Az izraeliek március óta először láthatták színpadon kedvenceiket, köztük Aviv Gefent, Berri Szaharovot, Salom Hanochot, Ehud Banajt, Dani Szanderszont, Ritát, az izraeli könnyűzene legnagyobb élő legendáit, akik részvételükkel szolidaritásukat fejezték ki a munka nélkül maradt háttérdolgozókkal, hangmérnökökkel, a színpadi munkásokkal és a koncertszervezőkkel.

Washington egymilliárd dollárt adott az AstraZenecának a vakcina kifejlesztésére

Az amerikai kormány egymilliárd dollárral támogatja a brit AstraZeneca gyógyszergyártót az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.

Alex Azar, az amerikai minisztérium vezetője közleményében hangsúlyozta: „Trump elnök stratégiájának egyik eleme, hogy az amerikaiak a lehető leggyorsabban jussanak oltóanyaghoz annak érdekében, hogy biztonságosan lehessen újraindítani az országot, és vissza lehessen térni a normális élethez.”

A tárcavezető emlékeztetett arra is, hogy a kormányzat több, oltóanyag kifejlesztésével kísérletező laboratóriumot is támogat.

Összeomlott Jemen egészségügyi rendszere

Jemen egészségügyi rendszere gyakorlatilag összeomlott, miközben a koronavírus-járvány egyre terjed a polgárháborús országban – közölte pénteken az ENSZ genfi hivatala, sürgős adományfelhívást intézve a nemzetközi közösséghez.

„A segélyszervezetek Jemenben annak alapján dolgoznak, hogy országszerte tömeges fertőzések vannak” – mondta Jens Laerke, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) szóvivője genfi sajtótájékoztatóján. „Többek jelezték közülük, hogy Jemen a szakadék szélén áll. A helyzet rendkívül riasztó, arról beszélnek, hogy az egészségügyi rendszer gyakorlatilag összeomlott” – tette hozzá.

Egy külföldi segélymunkásokat szállító légijárat érkezett csütörtökön Ádenbe, de a munka dandárját a jemeniek végzik helyben – ismertette Laerke.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet által Ádenben működtetett, koronavírus-betegeket ápoló központ ugyanakkor legalább 68 halottat jelentett az utóbbi két hétben. Az MSF szerint a hivatalos országos adatoknál kétszer nagyobb szám azt jelenti, hogy sokkal nagyobb katasztrófa van kibontakozóban.

Házi karanténban a maláj kormányfő

Kéthetes házi karanténba került pénteken Muhyiddin Yassin maláj miniszterelnök, miután pozitív lett egy katonatiszt koronavírus tesztje, akivel közösen részt vett a héten egy tanácskozáson.

A márciusban hivatalba lépett Muhyiddin tesztje negatív lett, de a szerdai találkozó minden résztvevőjét óvintézkedés gyanánt vizsgálatoknak vetették alá és 14 napos házi karanténba helyezték megfigyelésre.

A Kuala Lumpur-i vezetés május 4-én oldotta fel a március 18-án életbe léptetett kijárási korlátozásokat, bár bizonyos óvintézkedéseket továbbra is fenntartott.