2024. április 27., szombat

Megkoronázott esküvők

A tavasz és a nyár a házasságkötés időszaka. Ilyenkor teljesen megszokott, hogy szombatonként megtelik a községháza bejárata, a lakodalmas termek és a vendéglők előtt autók sorakoznak, a templomok és az emberek ünneplőbe öltöznek. A legtöbb pár a melegebb hónapokra időzíti az esküvőjét. Sokaknál a szervezés már egy évvel a kitűzött dátum előtt megkezdődik. Nem mindegy, hogy lesz-e egyházi szertartás, milyen lesz a teremdíszítés, az esküvői ruha, a torta… Mi kerül az ünnepi asztalra? Lesz-e ültetési rend? Zenekar vagy lemezlovas fog felelni a jó hangulatért? Lesz-e vőfély? És menyecsketánc? Természetesen emellett még számtalan kérdés miatt fájhat az ifjú pár és a szüleik feje. Időbe telik, mire minden a helyére kerül.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint Szerbiában 2018-ban 36 321 házasságot kötöttek. Az idén jóval kevesebbet fognak. A koronavírus-járvány az esküvőszezon forgatókönyvét is átírta. A legtöbb menyegzőt lemondták, a jövő évre halasztották. A járvány miatt sokan elvesztették a munkájukat, így kénytelenek a nagy napra félretett tartalékaikból élni, amíg nem találnak állást. Számukra érthető okokból nem a lakodalom jelenti a prioritást. Vannak, akik reménykednek abban, hogy az elképzeléseik szerint tarthatják meg életük legemlékezetesebb napját, így azt a nyár végére vagy őszre halasztották. Szerbiában március 16-a és április 30-a között 380 házasságot kötöttek. Ez a szám lényegesen kevesebb, mint amennyit az év ezen szakaszában megszokhattunk.

Ez a tavasz teljesen más volt. A templomok üresen álltak, a polgári szertartáson az ifjú pár és a tanúk lehettek jelen. A gyülekezési tilalom miatt nem voltak lakodalmak, nem volt násznép, nem volt vigadalom. Elmaradt a kézfogás és a puszi a gratulációnál, valamint a hitvesi csók is. Voltak olyan párok, akik ilyen körülmények között is frigyre léptek. Vállalták, hogy maszkban és kesztyűben mondják ki a boldogító igent. Leleményes párok mindenhol vannak a világon. Voltak, akik élőben közvetítették az esküvőjüket Facebookon. Akadtak olyanok is, akik saját kertjükben mondták ki a boldogító igent, és a násznép videokonferencián követhette az eseményt. Egy pár a társasház udvarán kelt egybe, a lakók pedig az ablakukon kihajolva kívántak nekik sok boldogságot. Egy michigani vőlegény és menyasszony templomi szertartásán kartonból kivágott figurák helyettesítették a násznépet. A járványhelyzetben bebizonyosodott, hogy a szerelemnek semmi sem szabhat határt. Amazonon rendelt ruhában és művirággal is lehet házasodni.

Szerbiában május 15-e óta már ötven személy lehet jelen az esküvőkön. A násznépnek is maszkot kell viselnie, és be kell tartaniuk a személyes távolságtartást. Annyi biztos, hogy ez az időszak nagy jövedelemkiesést hozott a vendéglátóhelyeknek, az esküvői fotósoknak, videósoknak, a vőfélyeknek, az esküvői ruhaszalonoknak, az esküvőszervezőknek… Az átütemezett lakodalmak miatt ősszel és télen tudják pótolni az elmaradást. A szükség törvényt bont. Lehetséges, hogy divatba jönnek a téli esküvők? A jegyespárok körében nem volt népszerű ebben az időszakban házasodni, pedig ennek is vannak előnyei. Nem kell a hőségben, izzadtan kibírni az egész napot. Jóval könnyebben és gyorsabban meg lehet szervezni egy téli esküvőt, hiszen nem kell a dátumért, az időpontokért, a teremért és a szolgáltatókért versengeni. Ráadásul nagyon szép fotók készülhetnek a havas tájon, téli fényekkel...

A szerbiai vendéglátóhelyeken június 15-étől lehet lakodalmakat tartani. Nehéz elképzelni, hogy miként fog kinézni egy ilyen menyegző. Látom magam előtt, ahogy a feldíszített teremben egymástól messze állnak az asztalok. Egy-egy asztalnál kétméteres távolságban vannak a székek, így lényegesen kevesebb hely marad a tánctéren. Nem hiszem, hogy a násznép maszkot fog viselni zárt térben. Senki sem szeret maszkban húslevest enni. Az is kérdéses, hogy a vendégek közül hányan fognak eljönni az esküvőre. Lehetséges, hogy az idősebb rokonok nem vállalják a kockázatot, és otthon maradnak. Ebben a helyzetben külföldön élő barátok, rokonok sem biztos, hogy az esküvő kedvéért hazautaznak. A koronavírus-járvány családokat választott szét. Van olyan eset is, hogy azért nem tarthatták meg az esküvőt, mert a pár egyik tagja külföldön ragadt.

Megoldás lehet a szabadtéri esküvő. Régebben faluhelyen népszerűek voltak a sátoros lakodalmak. Volt nekik egy sajátos varázsuk. Igaz, hogy a fél rokonságot be kellett vonni az előkészületekbe, hiszen napokon át készült az ünnepi étek. Lehet, hogy sokan ismét előveszik a ponyvát.

A régi lakodalmakról az is eszembe jut, hogy a vendégeknek tortát kellett vinniük. Emlékszem arra, ahogy egymás grillázsdíszes tortáit kóstolgatták a családok. Az ilyen lakodalmakon az esküvői meghívókon fel volt tüntetve, hogy tortát is kell hozni. Aztán ez a szokás lassan kiment a divatból, és az ifjú pár már azt írta a meghívóra, hogy nem kérnek tortát. A koronavírus idején ez a Maszkot és kézfertőtlenítőt hozzanak! felhívásra módosulhat.

Ez az időszak újdonságot is hozott az esküvői kiegészítők terén. Megjelentek az esküvői maszkok. Fehércsipke, szatén, gyöngyös, masnis. Mindennek csak a képzelet szab határt. Képzeletben azt is látom, hogy a násznép a megszokott Csókot! Csókot! helyett azt skandálja az ifjú párnak, hogy Maszkot le! Maszkot le!

A nagy napot izgalom, feszült várokozás előzi meg. A menyasszonyok többsége már kislánykora óta erről a napról álmodozik. Határozott elképzelésük van arról, hogy milyen esküvőt szeretnének, és alaposan megterveznek mindent a szalvétától a vendégvirágig. Kivéve engem. Sosem álmodoztam tökéletes, világra szóló esküvőről, és fogalmam sem volt arról, hogy milyen lesz a nagy nap. Most sem tudom. Vannak olyan ismerőseim, akik a tavaszi esküvőjüket későbbi időpontra halasztották. Átérzem a csalódottságukat. Nem könnyű mindent átszervezni. Nekünk nagyobb szerencsénk volt. A járványhelyzet előtt kitűztük a dátumot, és megtettük a lényeges lépéseket. Lefoglaltuk a termet, a polgári és az egyházi esküvő időpontját, a zenekart, a vőfélyt, a fotóst. Most csak az a kérdés, hogy hány meghívót kell nyomtatni…