2024. április 26., péntek
VÍZILABDA

Lassan vissza a régi kerékvágásba

Az elmúlt két hétben a fővárosi létesítményekhez hasonlóan több vajdasági település uszodája is megkezdte működését és a sportolók rendelkezésére áll. A zentai, az újvidéki és az óbecsei vízilabda klubok a lehetőségekhez mérten már el is kezdték az edzéseket, ugyanakkor a szakvezetők mind egyetértenek abban, hogy hetekre, akár hónapokra lehet szükség, hogy a játékosok formába lendüljenek és mérkőzéseket játszhassanak.

Edzés a zentai „fekete” medencében, Tóth László edző (jobbról) felügyeletével (a szerző felvétele)

Edzés a zentai „fekete” medencében, Tóth László edző (jobbról) felügyeletével (a szerző felvétele)

A Zenta Vízilabdaklub pólósai Tóth László vezetőedző irányításával amint lehetett, azaz május 11-én már vízben voltak. „A kinti fekete medencében kezdtük a munkát, lassan két héttel ezelőtt. Az időjárás nem a legkedvezőbb számunkra, hiszen a lehűlés épp a szigorítások megszüntetésével érkezett. Este különösen hideg van, így a héten több foglalkozást is le kellett mondanom a játékosok egészségének megőrzése érdekében. Fokozatosan állunk vissza, nem szeretném, ha hirtelen terhelés érné őket, vagy ha az immunrendszerük ne tudna megfelelően reagálni, esetleg megfáznának. A szabályokat igyekszünk betartani, követjük az előírásokat. Az edzéseket ez különösebben nem, inkább az előkészületeket befolyásolja. Rajtunk kívül a két helyi úszóklub versenyzői is edzenek, ezért a fertőtlenítés miatt megegyeztünk, hogy a közös helyiségeket nem használjuk, a lelátón, szabadtéren öltöznek a gyerekek. Igyekszünk a minimálisra csökkenteni a kontaktust, betartjuk és betartatjuk a szabályokat. Kötelező az edzés előtti testhőmérés és folyamatosan figyelemmel kísérjük a résztvevők egészségi állapotát” – mondta Tóth.

A zentai vízilabdázók jelenleg három csoportban edzenek, délután a kisebbek, este pedig a felnőtt csapat tréningezik, az online oktatás miatt délelőtt egyelőre senki sem tart edzést. Tóth kitért a bajnokságok körüli bizonytalanságra is, a lányok még az év elején megkezdték az idei kiírást, a fiúkra a nyári liga várna, de egyelőre még semmi konkrétum sincs: „Biztosat senki sem tud, így ezzel kapcsolatban elég kaotikus a helyzet, egyelőre várunk, hivatalos tájékoztatást még nem kaptunk. A napokban beszéltem a szerb szövetség versenybiztosával, ő elmondta az elképzeléseit, tudomásom szerint az illetékeseknek is átadta a terveket, de a járványhelyzet alakulásától és a kormány döntéseitől függ, mit és hogy sikerül mindebből megvalósítani.”

Tóth szerint egyébként sem kell elkapkodni semmit, a játékosoknak várhatóan hosszú időre lesz szükségük, hogy újra versenyezhessenek: „Gyakorlatilag elölről kell kezdenünk mindent, ez a két hónapos szünet mindenkit alaposan megviselt. A víz, az idegen közeg teljesen más mozgásformát igényel, amit szárazon lehetetlenség pótolni, vagy szinten tartani. Látszik a játékosok mozgásán, labdakezelésén, hogy egyelőre teljesen elveszettek, hetekre lesz szükség, mire újra megfelelő alapot tudunk kialakítani nálunk, amire majd lehet építeni.”

A Vojvodina pólósai egy héttel később, május 18-án, hétfőn kezdték a vízi edzéseket a Slana bara sportközpont uszodájában. Darko Bilić, az első csapat edzője elmondta, elsődlegesen arra törekszenek, hogy mindenki ismét hozzászokjon a vízhez és sérülés nélkül megússza az adaptációt. A vízi munkát megelőzően a játékosok két hétig együtt edzettek a szárazon, mindezt annak érdekében, hogy a vízben minimálisra csökkentsék a sérülés kockázatát. Hozzátette, egyénfüggő ugyan, de nagyon hosszú időre lesz szükség, mire a csapat csúcsformába kerül. „Ismeretlen terep ez mindenki számára, ehhez hasonló még sosem történt velünk. Lépésről lépésre, apránként kell haladnunk és az alapoktól újra felépíteni a játékosokat és a csapatot is” – nyiltakozta a Dnevniknek Bilić.

Óbecsén a munka a szigorú szabályokat betartva zavartalanul folyik, a korosztályos és a felnőtt csapatok is edzenek.

Információink szerint Szabadkán egyelőre a Prozivka uszoda tanmedencéje üzemel, ahol úszásoktatás folyik, a nagymedence használata egyelőre várat magára, míg a sétaerdei uszoda körüli munkálatok jövő héten kezdődnek, így egyelőre azt sem használhatják a sportolók. Zomborban, Nagykikindán és Nagybecskereken hasonló a helyzet, az illetékesek várják, hogy az időjárás lehetővé tegye a kültéri létesítmények használatát, addig a szárazon próbálják formában tartani magukat a pólósok.

A válogatott eddig pihent

A férfi válogatott számára eddig tartott a kényszerpihenő, a szövetség lehetővé tette, hogy edzhessen a csapat, Dejan Savić vezetésével hétfőtől együtt készülnek Belgrádban. A szövetségi kapitány tervei szerint egész július végéig együtt lesznek: „Az az elképzelés, hogy hétköznap edzünk, míg a hétvégék általában szabadok lesznek. A felkészülés negyedik hetét követően lesz egy hosszabb, tíz napos szünet, amikor kicsit fellélegezhetnek és feltöltődhetnek a játékosok. Egyelőre szárazföldi kondiedzésekkel kezdünk, hogy kicsit helyrerázódjanak a fiúk. Az elején biztos nagyon nehéz lesz, de muszáj dolgoznunk, különben még nagyobb visszaesésre kell számítanunk.”

Egyelőre Gojko Pijetlović, Dimtrije Rističević, Duško Pijetlović, Nemanja Vico, Đorđe Lazić, Petar Velkić, Sava Ranđelović, Milan Aleksić, Radomir Drašović, Đorđe Vučinić, Petar Tomić, Filip Filipović, Viktor Rašović, Nikola Dedović, Andrija Prlainović, Gavril Subotić, Ognjen Stojanović, Draško Gogov, Strahinja Rašović, Branislav Mitrović, Stefan Živojinović, Lazar Dobožanov, Nikola Jakšić, Dušan Mandić, Nikola Lukić, Miloš Ćuk és Stefan Mitrović készül majd a kerettel, de a korosztályos válogatottak felkészülésétől függően több fiatal is bekapcsolódik majd a munkába.