2024. április 19., péntek

Sport a mai napon

Ónodi Henrietta a magyar női torna első Európa-bajnoka a három közül, és a harmadik, egyben utolsó olimpiai bajnoka, aki, hogy a kollekció teljes legyen, vb-t is nyert.

Henrietta, becenevén Henni, 1974. május 22-én született Békéscsabán, és tornával négyéves korában kezdett foglalkozni a helyi Előre Atlétikai Clubban. A nemzetközi porondon 12 évesen mutatkozott be, és még túl fiatal volt, hogy kijusson az 1988-as szöuli olimpiára. A sikersorozat 1989-ben kezdődött, amikor Unytyánszky Mihály és Karakas Júlia 146 centi magas tanítványa a brüsszeli Eb-n felemás korláton aranyérmet nyert, talajon pedig harmadik lett. A következő évben az athéni Eb-n két bronz lett a mérlege, hiszen egyéni összetettben és talajon is harmadik volt. Ugyanabban az évben a seattle-i Jóakarat Játékokon bronzérmes volt, Brüsszelben pedig a Világkupa döntőjén négyszer is dobogóra állt. Lóugrásban győzött, talajon második, egyéni összetettben és felemás korláton harmadik lett. 1991-ben az indianapolisi vb-n a hátizomsérülés ellenére ugrásban nyert ezüstérmet, és elsősorban az ő érdeme volt a csapat nyolcadik helye, ami Magyarországnak olimpiai szereplést biztosított. Legjobb éve 1992 volt, amikor a párizsi vb-n ugrásban első, talajon pedig második, és két érmet nyert a barcelonai ötkarikáson is, ahol ugrásban lett olimpiai bajnok, talajon pedig a gyakorlata ezüstöt ért. Ónodi a román Lavinia Milosovicivel vívott két nagy csatát. Ugrásban egyforma számú ponttal zártak, és osztották az első helyet, talajon pedig a Magyar rapszódia kísérőzene sem segítette a román elé. Sokan úgy voltak vele, hogy Ónodi ugrásai nehezebb elemeket tartalmaztak, de a bírók holtversenyt hirdettek ki.

Ezzel gyakorlatilag véget is ért a pályafutása, Barcelona után Henrietta a tanulmányoknak szentelte az idejét és erejét. 1995-ben megjelent a főiskolás vb-n, és tagja volt a magyar csapatnak az 1996-os atlantai olimpián, immár figyelmet érdemlő helyezés nélkül.

Egyedi stílusa elsősorban az ugrásban és talajon jutott kifejezésre, nevét azonban a gerenda egy ugrása őrizte meg. Igaz, hogy ezt elsőnek az orosz Olga Mosztepanova mutatta be még 1983-ban, viszont olimpián és vb-n, ami feltétele, hogy valakiről elemet nevezzenek el, Ónodi előtt senki se iktatta a műsorába.

Ónodi 2001-ben szerzett oklevelet marketingből, munkáét pedig Floridán az Olimpikonok Világszövetségében kapott. Ott ismerkedett meg James Jimbo Haley volt amerikai öttusázóval, házasságuk után – amelyben két lányuk és egy fiuk született – amerikai állampolgár lett. Jelenleg orvos férje rendelőjében dolgozik.

Az 1996-os atlantai olimpia egyik érdekes eseményének főszereplője is volt, amikor megmutatta, hogy mennyire együtt él a csapattal. Amikor társai a talajon szerepeltek, Ónodi kintről kommentálva végigcsinálta velük az egészet. Krausz Nikolett gyakorlata idején annyira beleélte magát, hogy világszerte a tv-közvetítésben is jól lehetett hallani, hiszen hangosabb volt a kísérő zenénél is.